Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα προειδοποίηση του πρωθυπουργού του Ιράκ στην Τουρκία: “Ούτε να τολμήσετε”

Νέα προειδοποίηση του πρωθυπουργού του Ιράκ στην Τουρκία: “Ούτε να τολμήσετε”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε νέες του δηλώσεις την Τετάρτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι στο έδαφος του Ιράκ τα μόνα στρατεύματα που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι τα ιρακινά.

Ο ρόλος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στις χερσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλειστικά συμβουλευτικός και υποστηρικτικός σε πολεμοφόδια.

“Δεν δεχόμαστε ξένα στρατεύματα στη γη μας”, είπε ο Αμπάντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καρμπάλα την Τετάρτη αναφερόμενος στα τουρκικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στη Μοσούλη, πράξη που τη χαρακτήρισε παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Ο Αμπάντι επίσης εξέφρασε την έκπληξή του για τη συνεχή άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θέλει να απασχολεί τον στρατό της με μάχες εκτός των συνόρων της για να συγκαλύψει τα εσωτερικά της ζητήματα, σημειώνοντας ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ συνιστά εμπόδιο στις επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία προσκλήθηκε στο Ιράκ τόσο από την ιρακινή κυβέρνηση όσο και από την κουρδική επικράτεια ή τον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης, Αθέελ Αλ Νουτζαΐφι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει ρόλος για την Τουρκία στην επικείμενη μάχη για τη Μοσούλη” και “δεν θα της επιτρέψουμε να εμπλακεί στη μάχη”.

“Συμβουλεύω τα τουρκικά στρατεύματα να μην κινηθούν εκτός του στρατοπέδου τους”, στην πόλη Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη, όπως προειδοποίησε με νόημα.

Την Τρίτη ο Ερντογάν πρόσβαλε τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Να «μάθει τα όριά του» συνέστησε την Τρίτη στον πρωθυπουργό του Ιράκ ο πρόεδρος της Τουρκίας Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ιρακινός πρόεδρος με προσβάλλει, πρώτα μάθε τα όριά σου. Το Ιράκ είχε κάποιες απαιτήσεις από εμάς όσον αφορά την Μπασίκα, και τώρα μας λένε να αποχωρήσουμε.

»Αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει χάσει τόσο κύρος ώστε να παίρνει διαταγές από εσένα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των κινδύνων δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. (…) Δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτό, και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μήλον της έριδος είναι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, κυρίως στο στρατόπεδο Μπασίκα, στα βόρεια της χώρας, όπου εκπαιδεύονται σουνίτες μουσουλμάνοι, Άραβες και Τουρκμένοι, ως εντολοδόχος παραστρατιωτική δύναμη της Άγκυρας και η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχουν στη μάχη για τη Μοσούλη.

ΗΠΑ: Κάθε ξένη δύναμη χρειάζεται άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση

Την Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι κάθε ξένη δύναμη στο Ιράκ θα πρέπει να βρίσκεται εκεί με την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης και υπό την αιγίδα της συμμαχίας που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της Διεθνούς Συμμαχίας και η κατάσταση στη Μπάσικα αποτελεί θέμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι από την Ουάσιγκτον.

Οι Ιρακινοί Πολιτοφύλακες προειδοποίησαν την Τουρκία με πόλεμο «σεισμό»

Η ιρακινή σιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι απείλησε ευθέως την Τουρκία ότι θα της δώσει ένα «ιστορικό μάθημα» στο πεδίο της μάχης.

Σε απάντηση στις προσβλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ και τον «τσαμπουκά» του σουλτάνου, ότι δεν θα ζητήσει κανενός την άδεια για να εισβάλει στο Ιράκ, η φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή απάντησε ότι θα απαντήσουν στους Τούρκους με τον δικό τους τρόπο εάν η διπλωματία μεταξύ των δύο πλευρών ναυαγήσει.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της σιιτικής πολιτοφυλακής, Άχμεντ Ασάντι, οι πολιτικοί μπορεί να συνεχίσουν να προσπαθούν με τους τρόπους τους να διευθετήσουν την κατάσταση με την Τουρκία προς το παρόν, «όταν όμως έρθει η σειρά μας θα απαντήσουμε στην Τουρκία ως σεισμός».

Διαβάστε εδώ το γεωπολιτικό παρασκήνιο: Ο Ερντογάν σχεδιάζει τουρκικό κράτος στο βορειοδυτικό Ιράκ – «Χρήσιμοι ηλίθιοι» το ISIS

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr