Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι του Ιράν διαψεύδουν ότι εξοπλίζονται από τη Σαουδική Αραβία

Οι Κούρδοι του Ιράν διαψεύδουν ότι εξοπλίζονται από τη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Κούρδοι αντάρτες του Ιράν αρνήθηκαν τις κατηγορίες των ιρανικών Αρχών ότι οι αντάρτικες ομάδες τους στο βορειοδυτικό Ιράν εξοπλίζονται από τη Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Ο στρατηγός Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί, στρατιωτικός σύμβουλος του Προέδρου του Ιράν, κατηγόρησε την αυτόνομη κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ ότι επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να οπλίζει τις κουρδικές ομάδες.

“Στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν ο Ταλαμπανί θέλει καλές σχέσεις με το Ιράν αλλά όχι οι Μπαρζανίδες. Ανησυχούμε σχετικά με την απόσταση [αυτονομία] που παίρνει το ιρακινό Κουρδιστάν από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, από τη στιγμή κιόλας που έχουν και κάποιες συμφωνίες με τους σιωνιστές”, είπε ο στρατηγός Σαφαβί σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

“Οι Μπαρζανίδες επιτρέπουν στο σαουδαραβικό προξενείο στο βόρειο Ιράκ να προμηθεύει με όπλα ιρανικές αντεπαναστατικές δυνάμεις και τους προειδοποιούμε εξ αιτίας αυτού ότι και οι Μπαρζανίδες πρέπει να γνωρίζουν ότι οφείλουν στο Ιράν”, είπε ο Ιρανός στρατηγός.

“Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν Άρια καταγωγή και ιρανικές ρίζες όπως και [οι Κούρδοι] του Ιράν, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν μπουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, δεν θα είναι ξεκάθαρο εάν το Ιράν θα τους βοηθήσει άλλο”, προειδοποίησε ο Σαφαβί.

“Ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι όλα τα λόγια [του Σαφαβί] είναι αβάσιμα και όχι αληθινά”, ήταν η απάντηση της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ την Πέμπτη.

“Δεν έχει καμία απόδειξη… να αποδείξει ότι η κουρδική επικράτεια αποτελεί απειλή για το Ιράν με οποιονδήποτε τρόπο”, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Ο Μιχάμεντ Σαλίχ Καντιρί, μέλος της Κ.Ε. του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Ιράν (KDPI), σε παλαιότερες δηλώσεις του στο ARA News είχε επίσης διαψεύσει ότι οι Κούρδοι του Ιράν υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

“Αυτή η προπαγάνδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο παρελθόν κατηγορούσαν την Αμερική και το Ισραήλ ότι υποστήριζαν τις δυνάμεις μας ενάντια στο Ιράν, αλλά οι ιρακινές Αρχές δεν έχουν καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς”, είπε.

Γιατί υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ Κούρδων και Ιράν

Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν. Ο συνολικός πληθυσμός του Ιράν πλησιάζει τα 80 εκ. Από αυτούς το 61% είναι Πέρσες και περσικές φυλές.

Άριες φυλές, δηλαδή ιρανικές συγγενείς των Περσών, είναι οι Κούρδοι, οι Λούρ (6%) και οι Μπαλούχοι (2%).

Το υπόλοιπο 20% του πληθυσμού του Ιράν αποτελείται από άλλα έθνη, ξένα προς τα ιρανικά φύλα.

Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί. Αν και πρωτοξάδελφα των Περσών έχουν από την αρχαιότητα διαμορφώσει δική τους εθνική ταυτότητα για αυτό και εμείς οι Έλληνες τους ξέρουμε από την ιστορία μας ως Μηδούς και Πέρσες.

Το Ιράν, δηλαδή οι Πέρσες, θεωρεί ότι αφού οι Κούρδοι είναι ιρανική φυλή δεν έχουν κανένα λόγο να ζητάνε αυτονομία.

Οι Κούρδοι πάλι από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση της Τεχεράνης ότι τους καταπιέζει και τους καταδιώκει μην επιτρέποντάς τους να διατηρούν την εθνική τους ταυτότητα.

Οι Κούρδοι επί είκοσι χρόνια είχαν εκεχειρία με την κυβέρνηση του Ιράν. Από την άνοιξη του 2016 έπιασαν πάλι τα όπλα καταγγέλλοντας ότι υφίστανται διώξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr