Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσούλη: Η πολιορκία θα κρατήσει μήνες – Οι κάτοικοι δεν έχουν που να πάνε

Μοσούλη: Η πολιορκία θα κρατήσει μήνες – Οι κάτοικοι δεν έχουν που να πάνε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τους κατοίκους της Μοσούλης να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρά τη μάχη που μαίνεται για την απελευθέρωση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ύστερα από δήλωση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι αδυνατούν να περιθάλψουν και να στεγάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της πόλης εάν αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο οι άμαχοι που παραμένουν στην πόλη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή.

Εάν απελευθερωθεί η Μοσούλη, το κυρίως προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, υπάρχει η προσδοκία να ακολουθήσει κατάρρευση του “χαλιφάτου” που ανακήρυξε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης τον Ιούλιο του 2014.

Οι διοικητές του ιρακινού στρατού εκτιμούν ότι η πολιορκία της Μοσούλης μπορεί να τραβήξει για πολλούς μήνες.

Η Μοσούλη διασχίζεται ακριβώς στη μέση της από τον ποταμό Τίγρη, ο οποίος τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη.

Ο ιρακινός στρατός έχει εισβάλλει στην πόλη από τις ανατολικές της συνοικίες. Θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός ακόμα για να απελευθερωθεί τουλάχιστον η ανατολική όχθη της πόλης.

Τα αμερικανικά αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει και καταστρέψει τις τέσσερις από τις πέντε γέφυρες της Μοσούλης πάνω από τον Τίγρη, ώστε να αποκοπούν οι τζιχαντιστές στον ανατολικό τομέα από τους συμπολεμιστές τους στις δυτικές συνοικίες.

Ο ιρακινός στρατηγός Νατζμ Αλ Τζουμπούρι δήλωσε στο Reuters ότι η δυτική όχθη της Μοσούλης πιθανώς να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ανατολική όπου μαίνονται τώρα οι μάχες.

Από τα νότια της πόλης ο ιρακινός στρατός προελαύνει αργά απελευθερώνοντας τα χωριά και τους οικισμούς που κατέχει ακόμα το Ισλαμικό Κράτος για να φτάσει στα όρια της πόλης.

Από τα δυτικά της Μοσούλης, η φιλοκυβερνητική σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι απέκοψε τον αυτοκινητόδρομο που συνέδεε τη Μοσούλη με τη Συρία, ωστόσο απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τα δυτικά όρια της πόλης και πολιορκούν παράλληλα την Ταλ Αφάρ.

poliorkia_mosoulis Πολεμικός χάρτης της πολιορκίας της Μοσούλης. Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο, με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος και με κίτρινο οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ. Όπως βλέπετε οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εισέλθει από τα ανατολικά της πόλης. Από τα νότια η προέλαση είναι αργή, ενώ από τα δυτικά έχει αποκοπεί ο αυτοκινητόδρομος προς τη Συρία και πολιορκείται και η Ταλ Αφάρ. Οι ιρακινές δυνάμεις στα δυτικά απέχουν μεγάλη απόσταση, κοντά στα 50 χιλιόμετρα, από τα όρια της Μοσούλης. Ο δεύτερος χάρτης εστιάζει στη Μοσούλη για να δείτε ποιες συνοικίες ελέγχει η κυβέρνηση και ποιες οι τζιχαντιστές

mosul_siege_29_11_16

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr