Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία έχει ανάγκη από 50.000 μετανάστες με πτυχίο

Η Γερμανία έχει ανάγκη από 50.000 μετανάστες με πτυχίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Μετανάστες,

Στροφή προς τους ακαδημαϊκούς μετανάστες από τρίτες χώρες καλείται να κάνει η Γερμανία για να καλύψει τις ανάγκες της.

Το δημογραφικό, αλλά και η πρόωρη διακοπή των σπουδών λειτουργούν επιβαρυντικά.

Η Γερμανία πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού πανεπιστημιακού επιπέδου κυρίως στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας.

Αίτημα των οικονομολόγων είναι να στραφεί η Γερμανία σε χώρες που διαθέτουν τέτοιο δυναμικό αλλά και στο χώρο των πανεπιστημίων και να τους αξιοποιήσει.

Το πρόβλημα είναι μαζικό και λαμβάνει διαστάσεις σύμφωνα με τον Άξελ Πλύνεκε, από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, όπως τόνισε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Συνολικά έχουμε αυτήν την περίοδο έλλειψη περίπου 50.000 ακαδημαϊκών από τους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών σπουδών και της τεχνολογίας. Κι αν το δούμε μέσα από μία μελλοντική προοπτική, το πρόβλημα θα διογκωθεί, επειδή οι χρονιές με μεγάλα ποσοστά γεννήσεων ακολουθούνται από χρονιές με μειωμένες γεννήσεις. Γι’ αυτό έχει σημασία να γίνει η Γερμανία ελκυστική για τους μετανάστες».

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, γιατί μεγαλώνει και ο αριθμός των φοιτητών που διακόπτουν τις σπουδές τους πριν τις ολοκληρώσουν.

Σε ορισμένους μάλιστα τομείς σπουδών το ποσοστό φτάνει και το 50%.

«Το επίπεδο των σπουδών είναι πολύ υψηλό ιδιαίτερα στα μαθηματικά» επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος. «Εκεί το ποσοστό διακοπής των σπουδών είναι μεγάλο. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να επανεξετάσουν τη δομή των σπουδών και να λάβουν ενδεχομένως μέτρα καλύτερης προετοιμασίας και στήριξης των φοιτητών, έτσι ώστε να μην αποτυγχάνουν σε αυτά τα μαθήματα».

Ο Άξελ Πλύνεκε ενθαρρύνει τη Γερμανία να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δυναμικό που κρύβεται σε τρίτες χώρες από την Ασία και την Αφρική, να το κερδίσει και να το αξιοποιήσει.

«Μέχρι τώρα έχουμε μεγάλο αριθμό μεταναστών από την κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι περιοχές έχουν επίσης μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε βοήθεια, άρα θα πρέπει με μεγαλύτερη έμφαση να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ινδία και στην Ινδονησία. Επ΄ αυτού τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Πολύ βοηθητική είναι και η στάση των επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω των πανεπιστημίων προσφέρουν το ίδιο θελκτικές θέσεις εργασίας σε μετανάστες και μη.

«Η Γερμανία για πολλά χρόνια δεν έβλεπε τη μετανάστευση ως εργαλείο εξασφάλισης εξειδικευμένων εργαζομένων. Αλλά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια δραστηριοποιήθηκε, βελτίωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι πολιτικοί αφυπνίστηκαν και τώρα η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ασφαλή τρόπο κάλυψης των κενών στο εξειδικευμένο προσωπικό ακαδημαϊκού επιπέδου», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

DLF / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr