Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένας “πετρελαιάς” θα είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ένας “πετρελαιάς” θα είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, είναι, όπως όλα δείχνουν, η επιλογή του νεοκλεγέντα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την επιλογή Τραμπ επιβεβαίωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει γνώση των εξελίξεων για το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο 64χρονος διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον εν αναμονή πρόεδρο των ΗΠΑ και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων του Ντόναλντ Τραμπ για το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ποιος είναι

Ο Ρεξ Τίλερσον, ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, λαμβάνει αποφάσεις για τις δραστηριότητες του πετρελαϊκού κολοσσού σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το Reuters, διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο σχέση συνεργασίας, αλλά και φιλική, με τον επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, με τον οποίο μάλιστα το 2011 υπέγραψαν συμφωνία για κοινή εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται σε περισσότερα από 10 διαφορετικά πρότζεκτ στη Ρωσία, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν από κοινού εξόρυξη στη ρωσική περιοχή του Αρκτικού κύκλου για πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι η Rosneft και ο ίδιος ο Σετσίν βρίσκονται στη λίστα με τα άτομα και τους φορείς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Τίλερσον διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με τη ρωσική ηγεσία, ήταν παρών στο τελευταίο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διοργανώνει η ρωσική κυβέρνηση για προσέλκυση επενδυτών, ενώ στο παρελθόν έχει τιμηθεί από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας, μια από τις πιο σημαντικές τιμητικές διακρίσεις που μπορεί να λάβει πολίτης από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το ενδεχόμενο ο Τίλερσον να πάρει τα ηνία του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχει ανησυχήσει τα αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς παρότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, εναντίον της εταιρείας της οποίας ηγείται ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει ξεκινήσει έρευνα για παραπλάνηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Το εγκώμιο από τον Τράμπ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έπλεξε το εγκώμιο του Τίλερσον σε εκπομπή του Fox News.

Πιο συγκεκριμένα ο Ντ. Τραμπ ανέφερε πως ο Τίλερσον «είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό στέλεχος επιχείρησης. Είναι ένας παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς. Είναι επικεφαλής μιας εταιρείας πετρελαίου που είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από κύρια ανταγωνίστριά της και είναι μια επιχείρηση που έχει διαχειριστεί με απίστευτο τρόπο. Για μένα είναι πλεονέκτημα ότι ξέρει καλά πολλούς από τους παίκτες. Κλείνει τεράστιες συμφωνίες με τη Ρωσία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr