Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ από την τοποθέτηση του πετρελαιά Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ από την τοποθέτηση του πετρελαιά Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εντονότατη αντίδραση των Δημοκρατικών προκάλεσε η τοποθέτηση του Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές του κόμματος σχεδιάζουν να αναθέσουν σε λογιστές, αλλά και ειδικούς σε νομικά θέματα επιχειρήσεων τη διερεύνηση των επιχειρηματικών φακέλων του επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, τον οποίο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι ο Τίλερσον θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύσκολη διαδικασία για την επικύρωση της επιλογής του από τη Γερουσία, καθώς τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ανησυχούν για τις σχέσεις που έχει με τη Ρωσία.

Εάν πάντως ο Τίλερσον κατορθώσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων, τότε θα εξασφαλίσει την επικύρωση της επιλογής του από τη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν το νομοθετικό σώμα με μικρή πλειοψηφία όταν ο Τραμπ αναλάβει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Τον σκεπτικισμό των Δημοκρατικών έναντι του Τίλερσον ενισχύουν οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων λόγω του ότι είναι επικεφαλής της Exxon Mobil.

Διερεύνηση

Για το λόγο αυτό οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την σε βάθος διερεύνηση της προσωπικής του περιουσίας, αλλά και των επιχειρηματικών του συμφερόντων.

Στελέχη των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι οι προετοιμασίες σχετικά με την επικύρωση της επιλογής Τίλερσον για την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ από τη Γερουσία, έχουν ξεκινήσει πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του την Τρίτη.

«Θα επιλέξουμε για τη διαδικασία ανθρώπους που έχουν εμπειρία στις μάχες για την επικύρωση υποψηφιοτήτων αναφορικά με την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων. Θέλουμε να έχουμε μία λεπτομερή εικόνα, ενώ αισθανόμαστε άνετα με τη διαδικασία και με το χρόνο που θα απαιτήσει η ολοκλήρωσή της», αναφέρουν στελέχη των Δημοκρατικών.

Η “διπλωματία” της Exxon

Σε αρκετές περιπτώσεις η Exxon ασκεί τη δική της διπλωματία, καθώς τα διοικητικά της στελέχη διατηρούν επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε περισσότερες από 40 χώρες στις οποίες έχει επιχειρηματική παρουσία η εταιρεία.

«Η κλίμακα αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων στης Exxon Mobil μπορεί να προκαλέσει ερωτηματικά για τις σχέσεις αυτές.

Παράλληλα, υπάρχει σκεπτικισμός για το αν η εμπειρία του Τίλερσον στην Exxon Mobil θα επηρεάσει τη διαδικασία με την οποία θα λαμβάνει αποφάσεις ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς.

Ο Κουνς είναι μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία θα διεξαχθεί η διαδικασία για την επίσημη επικύρωση ανάληψης καθηκόντων του Τίλερσον.

Οι σχετικές ακροάσεις στην επιτροπή αυτή θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Ο 64χρονος Τίλερσον έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της εφημερίδας «The New York Times» με τους 200 περισσότερο καλοπληρωμένους προέδρους εταιρικών διοικητικών συμβουλίων, ενώ το εισόδημά του για το 2016 πλησιάζει τα 24,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα αποτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Προκειμένου να αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα είναι πιθανό να απαιτηθεί να εκχωρήσει τις μετοχές του στην Exxon.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr