Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοτώνονται μεταξύ τους οι τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία – Αλ Κάιντα εναντίον τουρκόφιλων

Σκοτώνονται μεταξύ τους οι τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία – Αλ Κάιντα εναντίον τουρκόφιλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Παρασκευή ξέσπασαν νέες άγριες μάχες μεταξύ των συριακών ισλαμιστικών τουρκόφιλων οργανώσεων και των ένοπλων δυνάμεων της Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, ο κυρίως βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, συγκρούστηκε με τους τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζονται ανοιχτά και επίσημα από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

“Ένοπλοι από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) επιτέθηκαν στα αρχηγεία της Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ στη νότια Ιντλίμπ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς. Μετά την επίθεση ξέσπασαν άγριες μάχες μεταξύ των ανδρών του FSA και της Αλ Κάιντα”, είπε ο τοπικός μιντιακός ακτιβιστής Σαμέρ Αλ Σαγιέντ μιλώντας στο ARA News.

Η βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ τελεί σχεδόν εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η κυβέρνηση διατηρεί υπό τον έλεγχό της μόνο ένα μικρό θύλακα με δύο σιιτικά χωριά.

Η Ιντλίμπ καταλήφθηκε την Άνοιξη του 2015 από την Τζαΐς Αλ Φάτεχ (Στρατό της Κατάκτησης), μια συμμαχία μεταξύ των οργανώσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και της Αλ Κάιντα, με την Αλ Κάιντα να έχει τον ηγετικό ρόλο.

Η Τουρκία υποστήριξε την κατάκτηση της Ιντλίμπ και εξόπλισε την Αλ Κάιντα, που κρυβόταν υπό τον φερετζέ της Τζαΐς Αλ Φάτεχ.

Από τότε μέχρι και την ανακατάληψη ολόκληρης της πόλης του Χαλεπιού από τον συριακό στρατό, στα τέλη του 2016, η συμμαχία μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και της Αλ Κάιντα δεν είχε “σπάσει”.

Υπήρχαν μικροεντάσεις μεταξύ των κατσαπλιάδων που έχει στρατολογήσει η κάθε πλευρά, αλλά ήταν μικρά περιστατικά δίχως ιδιαίτερη σημασία.

Μετά όμως από τη νίκη του στρατού στο Χαλέπι, άρχισε η εσωτερική φαγωμάρα μεταξύ των τζιχαντιστικών οργανώσεων που ελέγχουν την επαρχία της Ιντλίμπ.

“Η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ [Αλ Κάιντα-πρώην Αλ Νούσρα] προσπαθούσε να μονοπωλήσει την εξουσία στην Ιντλίμπ, αποκλείοντας τις άλλες φατρίες που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις για να πολεμήσουν ενάντια στο καθεστώς Άσαντ”, είπε ένας εκπρόσωπος του FSA, ο Σαλίχ Αλ Ζέιν, μιλώντας στο ARA News.

“Αυτή η εξτρεμιστική οργάνωση κατηγορούσε τους μετριοπαθείς αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ ότι είναι μαριονέτες στα χέρια ξένων δυνάμεων, πράγμα απαράδεκτο”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Παρά το γεγονός ότι έχει διακόψει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ παραμένει μια εξτρεμιστική οργάνωση που πρέπει να εξολοθρευτεί”, είπε ακόμα ο Αλ Ζέιν.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή οι τζιχαντιστές της Φάτεχ Αλ Σαμ βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές της επαρχίας της Ιντλίμπ που ελέγχουν οι μισθοφόροι της Τουρκίας “αντάρτες”, προκαλώντας και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Στον χάρτη βλέπετε την επαρχία της Ιντλίμπ:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr