Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρανός Αξιωματούχος: “Οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα διώξουν κλωτσηδόν τους Τούρκους”

Ιρανός Αξιωματούχος: “Οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα διώξουν κλωτσηδόν τους Τούρκους”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του Ιρανού Αλί Ακμπάρ Βελαϊατί (Ali Akbar Velayati), συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα διώξουν κλωτσηδόν τα τουρκικά στρατεύματα από τις χώρες τους εάν οι Τούρκοι δεν αποσυρθούν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, απάντησε ότι η Τουρκία πάντα βρίσκεται σε διάλογο με τον σημαντικό γείτονά της, το Ιράν, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αγνοήσει τις προσπάθειες του Ιράν να διεισδύσει στην περιοχή [Μέση Ανατολή]”.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Παλάτι την Τετάρτη, ο Καλίν είπε ότι το Ιράν πρέπει να εκτιμήσει τις τουρκικές προσπάθειες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αντί να επικρίνει.

Το Ιράν έχει “φορτώσει” άσχημα μετά από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Μπαχρέιν, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «κάποιοι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας και του Ιράκ» [εννοώντας ότι αυτός είναι ο πρόμαχος της εδαφικής τους ακεραιότητας] ενώ έκανε λόγο και για «περσικό εθνικισμό».

«Υπάρχουν κάποιοι που εργάζονται για τον διαμελισμό του Ιράκ. Υπάρχει ένας σεκταριστικός αγώνας, ένας περσικός εθνικισμός που λαμβάνει χώρα εκεί. Αυτός ο περσικός εθνικισμός προσπαθεί να διαμελίσει τη χώρα. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το μπλοκάρουμε», δήλωσε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιδιώκει «σεκταριστικές πολιτικές» στην περιοχή.

Οι Ιρανοί, κάλεσαν τον Τούρκο Πρέσβη, Ριζά Χακάν Τεκίν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη κάνει υπομονή αλλά «και η υπομονή έχει τα όριά της».

Αναλυτικά με το τι συνέβη εδώ: Τώρα ο Ερντογάν θέλει να πολεμήσει το Ιράν – Βράζει η Τεχεράνη: «Και η υπομονή έχει τα όριά της»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr