Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας θα επισκεφθεί την αλβανική μειονότητα στη νότια Σερβία

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας θα επισκεφθεί την αλβανική μειονότητα στη νότια Σερβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

O πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι (Bujar Nishani), θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον δήμο Μπουγιάνοβατς (Bujanovac – Бујановац) της νότιας Σερβίας στις 7 Μαρτίου 2017, η οποία αποτελεί «την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Αλβανίας σε ένα δήμο της νότιας Σερβίας, από ιδρύσεως του αλβανικού κράτους» γράφει η εφημερίδα Danas, καθώς επίσης «την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Αλβανίας στη Σερβία μετά από 69 χρόνια και την επίσκεψη του Ενβέρ Χότζα τον Ιούλιο του 1948 στο Βελιγράδι».

Επισημαίνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Μπουγιάνοβατς (που συνορεύει με το Κόσοβο) κατόπιν πρόσκλησης του αλβανικής καταγωγής δημάρχου Σαΐπ Καμπέρι (Shaip Kamberi) και του Εθνικού Συμβουλίου της Αλβανικής Μειονότητας στη νότια Σερβία, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του πρώτου σχολείου στην αλβανική γλώσσα.

Σημειώνεται επίσης ότι το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την επίσκεψη και τις τελευταίες μέρες κανονίζεται το πρωτόκολλο της επίσκεψης, όμως, από το γραφείο του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει συνάντηση των δύο προέδρων.

Σε δήλωσή του για την εφημερίδα Danas, ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUD Σκεντέρ Τεστάνι τόνισε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Νισάνι πραγματοποιείται σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία στις σχέσεις μεταξύ των Αρχών στο Βελιγράδι και στη Πρίστινα», ενώ υπογράμμισε ότι «με τον τρόπο αυτό εκδηλώνεται φροντίδα για τους Αλβανούς στη νότια Σερβία» και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη θα είχε ακόμη μεγαλύτερη και πλήρη περιφερειακή σημασία αν προέβλεπε και τη συνάντηση των δύο προέδρων, η οποία όμως δεν θα πραγματοποιηθεί».

Ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς Σαΐπ Καμπέρι σε δήλωσή του για την εφ. Danas τόνισε ότι «αναμένει πως η Αλβανία θα κάνει για τους Αλβανούς στη νότια Σερβία το ίδιο που κάνει η Ουγγαρία για την ουγγρική μειονότητα στη Vojvodina» και προσέθεσε ότι «άμεσο αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένη βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των υποδομών.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Ράγμι Μουστάφα (Ragmi Mustafa), δήλωσε στην εφημερίδα Danas ότι «πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, σημαντική για την περαιτέρω επιβίωση της αλβανικής μειονότητας στην Κοιλάδα του Πρεσέβου.

«Δεν βλέπω λόγο για τον οποίο ο κ. Νισάνι αυτή τη φορά πρέπει να συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο.

Αναμένουμε ότι η εν λόγω επίσκεψη θα αποτελέσει τη συνέχεια της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, την οποία ξεκίνησαν οι πρωθυπουργοί Βούτσιτς και Ράμα, πρωτίστως σχετικά με τη θέση των Αλβανών στη νότια Σερβία, στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομικής κατάστασής τους», δήλωσε ο Ράγμι Μουστάφα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr