Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρόμος στη Γερμανία: Εκπαιδεύουν τον στρατό για να αντιμετωπίσει τρομοκράτες

Τρόμος στη Γερμανία: Εκπαιδεύουν τον στρατό για να αντιμετωπίσει τρομοκράτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Γερμανία ομοσπονδιακός στρατός και αστυνομία πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, ομηρίες, νεκροί, τραυματίες και χάος σε πολλά σημεία της χώρας, ήταν με λίγα λόγια το σενάριο της κοινής τριήμερης άσκησης γερμανικής αστυνομίας και ομοσπονδιακού στρατού για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων και των επιπτώσεών τους.

Η άσκηση με την επωνυμία GETEX, που πραγματοποιήθηκε σε έξι ομόσπονδα κρατίδια με τη συμμετοχή 360 στρατιωτών, είναι η πρώτη στο είδος της και αποτελεί σημείο καμπής για την μεταπολεμική Γερμανία, μιας και το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στην ουσία την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Οι λόγοι είναι ιστορικοί: ήταν ο στρατός της Πρωσίας που κατέπνιξε την πρώτη γερμανική επανάσταση το 1848. Αρκετές δεκαετίες αργότερα λίγο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο γερμανικός στρατός πυροβολούσε την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης εναντίον γερμανών εργατικών και αγροτικών συμβουλίων και άλλων «εχθρών του Ράιχ», όπως χαρακτηρίζονταν τότε.

Στο επίκεντρο ο συντονισμός των αρχών

Σήμερα όμως η Ευρώπη και η Γερμανία βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως αποδεικνύουν οι επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο.

Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ δηλώνει σχετικά: «Οι τρομοκράτες συνεργάζονται, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να επικοινωνούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ότι στο παρελθόν. Οι κοινές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προσκρούουν σε όρια αρμοδιοτήτων ή συνόρων ομόσπονδων κρατιδίων».

Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της πρώτης κοινής άσκησης αστυνομίας και στρατού εμφανίστηκε και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε από κοινού, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις την τρομοκρατική απειλή».

Η γερμανική κοινή γνώμη δεν είδε πάντως στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους των πόλεων, αν εξαιρέσουμε βέβαια κάποια πλάνα που γυρίστηκαν ειδικά για τα δελτία ειδήσεων. Η άσκηση αφορούσε ως επί το πλείστον τον συντονισμό των εμπλεκομένων αρχών και την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Η προετοιμασία της άσκησης GETEX διήρκησε ένα εξάμηνο, ήδη κατά τη διάρκεια του οποίου αστυνομία και ομοσπονδιακός στρατός συνεργάστηκαν στενά. Για τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ η, κατά την εκτίμησή του, επιτυχημένη πρώτη κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν θα είναι η τελευταία.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης εντοπίστηκε στην Αργιθέα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr