Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύκλοι θεωρούν “μπλόφα” τις απειλές της Συρίας να επιτεθεί στο Ισραήλ με 800 πυραύλους SCUD

Κύκλοι θεωρούν “μπλόφα” τις απειλές της Συρίας να επιτεθεί στο Ισραήλ με 800 πυραύλους SCUD
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την απειλή της Δαμασκού ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ με 800 πυραύλους SCUD, εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στο έδαφος της Συρίας, κρίνει ως “μπλόφα” σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.

Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση Άσαντ, που μάχεται ενάντια σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και σε άλλους ισλαμιστές, έκανε αυτή τη διαρροή στον Τύπο αποσκοπώντας σε μια επίδειξη ισχύος προς εχθρούς και φίλους.

Ο Φίλιπ Σμάιθ, αναλυτής του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στη Jerualem Post ότι οι Σύροι προσπαθούν να “προβάλλουν την εικόνα ότι μπορούν ακόμα να απαντήσουν στα ίσια, σε ρητορικό επίπεδο, σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της περιοχής [Μέσης Ανατολής]”.

Η προειδοποίηση για πυραύλους SCUD, που θα εκτοξευθούν κατά του Ισραήλ, δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην εφημερίδα Al Diyar του Λιβάνου, τονίζοντας ότι η Συρία έστειλε το μήνυμα στο Ισραήλ μέσω Ρωσίας.

Το μήνυμα με λίγα λόγια λέει ότι πύραυλοι SCUD θα εξαπολυθούν ενάντια σε ισραηλινούς στόχους εάν πραγματοποιηθούν κι άλλες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην εμπόλεμη χώρα.

“Αυτή η νέα πραγματικότητα διαβιβάστηκε στο Ισραήλ μέσω της ρωσικής ηγεσίας, ότι δηλαδή η υπομονή της Συρίας εξαντλείται. Παρά τον εξάχρονο πόλεμο η Συρία δεν είναι αδύναμη και γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, γράφει το λιβανέζικο δημοσίευμα.

Η λιβανέζικη εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Δαμασκός προετοίμασε τέσσερις SCUD, από ένα οπλοστάσιο 800 συνολικά, με τον κάθε ένα να μπορεί να μεταφέρει μισό τόνο εκρηκτικών, και θα τους εξαπολύσει ενάντια στο Ισραήλ δίχως προηγούμενη προειδοποίηση εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει νέο χτύπημα, “όπως ούτε το Ισραήλ ανακοινώνει τις επιδρομές του ενάντια σε συριακούς στόχους”.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, κάθε χτύπημα ενάντια στον συριακό στρατό θα απαντηθεί με πυραύλους SCUD που θα στοχεύουν βάσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές θα απαντηθούν με πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Χάιφα και στο εργοστάσιο πετροχημικών της πόλης.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει πολλές φορές στο παρελθόν φορτία με πυραύλους SCUD στο έδαφος της Συρίας, αλλά σύμφωνα με τον Σμάιθ, η επικέντρωση του Ισραήλ στο να κυνηγά τους SCUD επισκιάζει την πιθανότητα ύπαρξης άλλων πυραύλων, μεγαλύτερης ακτίνας και πιο εξελιγμένων, που να έχουν περιέλθει στην κατοχή της Χεζμπολάχ.

Οι πύραυλοι SCUD είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν θα έχουν σπουδαία τύχη απέναντι στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Σμάιθ, το καθεστώς Άσαντ είχε διευκολύνει για κάποιο διάστημα στο παρελθόν τις μεταφορές εξελιγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ, ακόμα και κατά τη διάρκεια της παρούσας σύγκρουσης, προσθέτοντας ο ίδιος ότι “η ανησυχία είναι ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να είχε μεταφέρει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και στη συνέχεια η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει όταν θα τον είχε ανάγκη”.

Η Χεζμπολάχ, σιιτική λιβανέζικη παραστρατιωτική δύναμη και κόμμα, που ελέγχει τον νότιο Λίβανο και συμπολεμά στο πλευρό του Άσαντ στη Συρία, υποστηρίζεται από το Ιράν για να πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι γιατί “φοβάται” τον Άσαντ, αλλά γιατί θέλει να προκαλέσει πλήγματα στη Χεζμπολάχ, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή στα σύνορα του.

Είναι γνωστό ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει διαφόρους τύπους πυραύλων, μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών Fajr-5, ρουκέτες M-600, Zeizal-2 και τα μικρότερης εμβέλειας M75 και Katyusha.

Σύμφωνα όμως με σημαίνοντα ισραηλινό αξιωματικό που υπηρετεί στην αντιαεροπορική Άμυνα, η Χεζμπολάχ συνεχώς εργάζεται προς την απόκτηση πυραύλων με μεγαλύτερες κεφαλές και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε προειδοποιήσει πριν μια εβδομάδα ότι εάν η Συρία εξαπολύσει ξανά αντιαεροπορικούς πυραύλους της ενάντια σε ισραηλινά μαχητικά, το Ισραήλ θα καταστρέψει όλη τη συριακή αντιαεροπορική Άμυνα, ενώ ο αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγος Γκάντι Άισενκοτ, προειδοποίησε ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση θα θεωρηθεί συνυπεύθυνη εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στο Ισραήλ, είτε από το έδαφος του Λιβάνου είτε της Συρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr