Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτιά του κόμματος του προέδρου Σαρκισιάν στις εκλογές της Αρμενίας

Πρωτιά του κόμματος του προέδρου Σαρκισιάν στις εκλογές της Αρμενίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Εκλογές, Σερζ Σαρκσιάν,

Tο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αρμενία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής που αφορούν το ήμισυ των εκλογικών τμημάτων.

Οι βουλευτικές αυτές εκλογές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στην Αρμενία μετά την επίμαχη συνταγματική μεταρρύθμιση για την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος.

Μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 50,4% των εκλογικών τμημάτων, το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν έρχεται πρώτο με 50,43% των ψήφων και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν λαμβάνει ποσοστό 28,29%, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει όλες τις πιθανότητες να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κόμματος ‘Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Το εθνικιστικό κόμμα Ντασνακτσουτιούν έχει λάβει ποσοστό 6,88%, σύμφωνα πάντα με τα μερικά αποτελέσματα και συνεπώς αναμένεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ήταν 60,86%.

Η ψηφοφορία, που παρακολουθείτο από παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συνιστά ένα τεστ για τη δημοκρατία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,9 εκατ. κατοίκων που ποτέ δεν γνώρισε μια μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση μέσα από μια εκλογική διαδικασία.

Ο Τσαρουκιάν, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, δόμησε την εκστρατεία του πάνω σε υποσχέσεις για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και για αύξηση μισθών και συντάξεων όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο υπουργός Άμυνας Βίγκεν Σαρκισιάν, δεσμεύτηκε για την «ασφάλεια και την πρόοδο» της Αρμενίας.

Συνολικά πέντε κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί διεκδικούσαν 101 έδρες στο κοινοβούλιο. Στο αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης, ένα κόμμα πρέπει να λάβει 5% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο και ένας συνασπισμός τουλάχιστον 7%.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι είχε λάβει 320 καταγγελίες για παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

«Παρατηρήσαμε πολλές παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα, όπως παραβιάσεις του απορρήτου της ψήφου», δήλωσε στο AFP o Χοβσέπ Χουρσουντιάν, ηγετικό στέλεχος ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr