Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν οδεύει στο Βατερλό του – Ετοιμάζει εισβολή στο Ιράκ για να σφάξει τους Κούρδους

Ο Ερντογάν οδεύει στο Βατερλό του – Ετοιμάζει εισβολή στο Ιράκ για να σφάξει τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τουρκική φυλλάδα Yeni Safak, που εκφράζει τις απόψεις του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει την Πέμπτη ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να εισβάλει στο Ιράκ για να επιτεθεί στα στρατόπεδα των Κούρδων αυτονομιστών, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), στο βόρειο Ιράκ – ιρακινό Κουρδιστάν.

Η επιχείρηση αυτή, με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη», θα διαδεχθεί την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βορειοδυτική Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών YPGYPJ και έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές Αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτές τις πληροφορίες, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα έχει ένα «δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο» στη Συρία και στο Ιράκ.

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Τίγρη» μπορεί να αρχίσει «τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου», μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.

Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, μιας αντάρτικης σοσιαλπατριωτικής οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, στην περιοχή του Σιντζάρ, δηλαδή στη γη των Κούρδων Γιαζίντι, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Το PKK εισήλθε εκεί τον Αύγουστο του 2014 για να υπερασπιστεί τους ζωροαστριστές Κούρδους Γιαζίντι που κατασφάζονταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν την περιοχή του Σιντζάρ για να αποκόψουν τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους του Ιράκ.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν και από παραστρατιωτικές μονάδες Τουρκμένων του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα (στην επαρχία της Μοσούλης), όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιώτες, κάτι το οποίο η Βαγδάτη έχει καταγγείλει ως εισβολή και παρανομία.

Το Ιράκ έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εάν εισβάλλει στο έδαφός του στην περιοχή του Σιντζάρ θα απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο που θα οδηγήσει στον διαμελισμό της.

Οι ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης, που βρίσκονται στο βορειοδυτικό Ιράκ, έχουν συμμαχήσει με τις δυνάμεις των εκεί Κούρδων του PKK και επίσης έχουν δηλώσει ότι θα πολεμήσουν με σθένος τους Τούρκους.

Μια εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή του Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ευθέως τις ΗΠΑ αλλά και το Ιράν, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε χώρα αντιτίθεται σε τουρκική εισβολή στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr