Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι απειλούν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που υπέγραψαν με την Κύπρο

Οι Τούρκοι απειλούν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που υπέγραψαν με την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, απαγορεύσεις, καταγγελίες και απειλές ενάντια όχι μόνο στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στους πετρελαϊκούς κολοσσούς που «τολμούν» να συνεργάζονται μαζί της… Έτσι απαντάει η Άγκυρα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, επιλέγοντας να μπει σφήνα σε συμφωνίες που έχουν τη σφραγίδα Ευρωπαίων και Αμερικανών, γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας στην εφημερίδα “Έθνος”.

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προχώρησε το διήμερο 5 6 Απριλίου στην υπογραφή συμφωνιών με πετρελαϊκούς κολοσσούς για την έναρξη ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με την ιταλογαλλική κοινοπραξία EN1 TOTAL για το οικόπεδο 6, με την αμερικανοκαταριανή Exxon Mobil Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10 και με την ιταλική ENI για το 8.

Προτού ωστόσο προλάβει καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι, οι Τούρκοι έσπευσαν να αντεπιτεθούν με υπονομευτική διάθεση, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει σε σειρά προκλητικών αμφισβητήσεων αξιώσεων.

Υποστηρίζει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα» στις θαλάσσιες περιοχές όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου. Και όχι μόνο αυτοί.

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα η Άγκυρα «σημειώνει ότι σημαντικό τμήμα του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, «ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές που τελούν υπό τουρκική δικαιοδοσία».

Η Άγκυρα απειλεί ανοιχτά με μελλοντικές κυρώσεις «τις εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο λόγος για κολοσσούς, όπως η γαλλική Total, n ιταλική ENI και n αμερικανική Exxon Mobil (η άρρηκτα συνδεδεμένη με τον νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πρότινος στο τιμόνι της).

«Η στάση τους θα ληφθεί υπόψη για την εμπλοκή τους σε μελλοντικά ενεργειακά πρότζεκτ με την Τουρκία», σημειώνεται στην ανακοίνωση υπό τη μορφή απειλής.

Η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει, επίσης, με νόημα ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού τα δύο συνιστώντα κρατίδια (ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό) θα πρέπει να επανεκτιμήσουν από κοινού την εγκυρότητα όλων των παλαιότερων ενεργειακών συμφωνιών.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θέλει να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

Διεκδικεί, άλλωστε, μέρη των οικοπέδων 4, 5, 6, 7 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Και αυτό με διπλή στόχευση: να εξασφαλίσει τη δική της άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευση τους αλλά και έμμεσα οφέλη.

Με το να θέτουν εμπόδια στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου οι Τούρκοι αυτομάτως ενισχύονται έναντι της Λευκωσίας ως προτιμητέος προορισμός για το ισραηλινό φυσικό αέριο στον δρόμο προς την Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα του “Έθνους”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr