Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Γιατί οι Ιταλοί θέλουν να φύγουν από το ευρώ

Reuters: Γιατί οι Ιταλοί θέλουν να φύγουν από το ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία,

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ αλλά και στις συνέπειες που θα έχει αυτό αναφέρεται το Reuters με αφορμή δύο οικονομικές εκθέσεις.Συγκεκριμένα, η μία δείχνει ότι οι φτωχότεροι λόγω της ένταξης τους στο ευρώ και η άλλη ότι είναι πίσω από τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να επικεντρώνονται μόνο στις μικρές, περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, καθώς πλέον μπαίνει στο παιχνίδι και η Ιταλία, που θα μπορούσε να εγκαταλείψει το πλοίο.«Αν και η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ αποτελεί ένα μακρινό κίνδυνο για το ενιαίο νόμισμα, ωστόσο δεν είναι πέρα από κάθε φαντασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία -που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ- έχουν ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις.

Oι λόγοι

Στην πραγματικότητα λοιπόν αυτό που θα καθορίσει το εάν η Ιταλία αποχωρήσει από την ευρωζώνη, είναι το εάν οι Ιταλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η παραμονή τους στο ευρώ τους ωφέλησε ή όχι.Οι πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν το συμβαίνει το δεύτερο.Και σε αυτό συμβάλει στα κόστη που έχουν οι Ιταλοί.

Συγκεκριμένα, μια έκθεση του Δεκεμβρίου από την Eurostat εξέτασε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την άποψη της αγοραστικής δύναμης μεταξύ 2004 και 2015.Στη Γερμανία ο αριθμός αυξήθηκε σε 124 από το 120 ενώ στην Ιταλία υποχώρησε σε 96 από 110.

Αυτό βάζει η Ιταλία πιο κοντά σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία παρά στη Γερμανία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι πιο φτωχοί από ό,τι ήταν το 2004.

Δεύτερον, είναι τα ευρήματα του World Economics σύμφωνα με τα οποία τα προβλήματα της Ιταλίας από τη σχέση του νομίσματος της με τη Γερμανία αυξάνονται.Η Γερμανία έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική ως μέλος της ζώνης του ευρώ, σε αντίθεση με την Ιταλία που δεν έχει.
Παράλληλα, οι ιταλικές επιχειρήσεις που εξάγουν στη Γερμανία, που είναι ο κορυφαίος προορισμός τους, αντιμετωπίζουν χειρότερες σνυθήκες από πριν.

Το World Economics αναφέρεται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χειρότερο πρόβλημα, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα για παράδειγμα, αλλά η Ιταλία είναι ένα ρήγμα για την ζώνη του ευρώ.

«Η Ιταλία φαίνεται να γίνεται το επόμενο “ντόμινο” που υποφέρει από τη δύναμη της γερμανικής οικονομίας» αναφέρεται σε ανάλυση του World Economics.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr