Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για μην μπουν γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για μην μπουν γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συντονισμένες μεθοδεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, εντός του καλοκαιριού, βρίσκονται σε εξέλιξη, γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος” σε δημοσίευμα υπό τον τίλο, «Σπρώχνουν» για λύση, τουρκικό φρένο στις έρευνες για φυσικό αέριο, την Τρίτη.

Ωστόσο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε έντονο ύφος, είπε ότι τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο.

Όλα αυτά στη σκιά της – προ ημερών – άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), στη Μάλτα, όπου ναι μεν διακηρύχθηκε ότι δεν κλείνουν οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία, αλλά στην πραγματικότητα παραπέμφθηκε η ενταξιακή πορεία της στις καλένδες.

Έτσι, τώρα συζητείται μόνον η αναβαθμισμένη τελωνειακή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ενώ στο λιμάνι της Αμμοχώστου έχει καταπλεύσει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», όλα δείχνουν ότι στόχος της Άγκυρας είναι να φρενάρει τις έρευνες που έχει ανακοινώσει η Λευκωσία για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Κάτι που πιθανώς θα επιχειρηθεί με νέες προκλήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, έχει πέσει η πρόταση για νέα Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιούλιο.

Μερίδα του κυπριακού Τύπου θεωρεί ότι και αυτή η πρόταση έχει στόχο να «παγώσουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας.

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης, δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου, δήλωσε πως κάτι τέτοιο «θα εξαρτηθεί απολύτως από την πρόοδο στον εν εξελίξει διάλογο».

Σήμερα συναντώνται πάλι ο Κύπριος Πρόεδρος και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια στιγμή, παρά τους τουρκικούς πανηγυρισμούς για την άτυπη Σύνοδο Gymnich ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάλαβαν τα λάθη τους», η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκο Μογκερίνι, ήταν κατηγορηματική:

«Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ένωση – είπε – γνωρίζει πολύ καλά τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στις δημοκρατικές ελευθερίες, τη θανατική ποινή, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή καλής γειτονίας».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ζήτησε επιτακτικά από τους Ευρωπαίους να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καταλήγει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) δια την Ελλάδα σύναψε σχέσεις φιλίας με τον Σκωτικό Τύπο δια την Κύπρο

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης πρόεδρος της Ακαδημίας Κύπρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr