Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν να τορπιλίσουν τη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Οι Τούρκοι θέλουν να τορπιλίσουν τη Διάσκεψη για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η απόσταση που χωρίζει τις τουρκικές θέσεις από τις ελληνικές προτάσεις -και τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας- οδηγεί ορισμένες διπλωματικές πηγές να υποψιάζονται ότι η Τουρκία προσήλθε εξαρχής στη διαδικασία με στόχο να την τορπιλίσει και τώρα βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας να μεταθέσει τις ευθύνες.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι» εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και αυτές να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. (…) Φαντάζομαι ότι αύριο [σ.σ.: σήμερα που αναμένεται η έλευση του γ.γ. του OHE Αντόνιο Γκoυτέρες] θα εκδηλωθεί περισσότερο η διάθεση του καθενός».

Μετά το πέρας του πρωινού γύρου συζητήσεων, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι επέμεινε στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, υιοθετώντας ανοιχτά καταγγελτικό λόγο για τη στάση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στάθηκα πάρα πολύ στο να εξηγήσω ότι οι δύο συνθήκες που υπήρχαν, των εγγυήσεων και των συμμαχιών, ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν». Η Τουρκία τις παραβίασε από όλες τις πλευρές και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να ζητεί τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική αντιπροσωπεία προσπάθησε να συγκεράσει τις απόψεις με την κατάθεση προτάσεων για τον καταμερισμό εργασιών στην εφαρμογή της λύσης (ποιός θα αναλάβει τι, σε τομείς όπως η επαλήθευση αποχώρησης στρατευμάτων, ο ρόλος ΟΑΣΕ και OHE, εδαφικά ζητήματα, διακυβέρνηση κ.λπ.).

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο μόνο για προσαρμογή καθεστώτος εγγυήσεων και ασφαλείας και όχι κατάργησή τους και δήλωσε προκλητικά ότι «η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μη μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν»!

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς φθάνει στην Ελβετία ο γ.γ. χου OHE Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα προσπαθήσει να συμπεράνει αν υπάρχουν πιθανότητες κατάληξης.

Λάμπρος Καλαρρύτης στην εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου” – Τίτλος: “Πόλεμοι νεύρων για το Κυπριακό”

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr