Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το αεροπλανοφόρο “Τζορτζ Μπους” στην κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στον τουρκικό στόλο

Το αεροπλανοφόρο “Τζορτζ Μπους” στην κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στον τουρκικό στόλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη θαλάσσια περιοχή δίπλα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου την Τετάρτη σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αρχίσει η γεώτρηση προς αναζήτηση φυσικού αερίου, πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ArmyNow.Net, το αεροπλανοφόρο μαζί με άλλα συνοδευτικά σκάφη, πλέει στην περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ και μάλιστα το είχε επισκεφθεί ο Ισραηλινό πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε την NAVTEX 258/17, με την οποία οι κυπριακές Αρχές αναγγέλλουν την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων για διάστημα 3 μηνών στην περίμετρο 5 ν.μ. από το σημείο 33 13.272N 031 59.684 E όπου και θα τρυπήσει το WEST CAPELLA αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσδεσης και σταθεροποίησής του.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, για λόγους ασφαλείας καλούνται όλα τα πλοία να αποφύγουν να εισέλθουν στην αναφερθείσα περιοχή.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε και η NAVTEX 257/17, με την οποία ανακοινώνεται ότι στο σημείο 33 13.272 N 031 59.684 E θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση από το πλοίο WEST CAPELLA από τις 12 Ιουλίου και κηρύσσεται Ζώνη Ασφάλειας 500 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που θα «δέσει» το WEST CAPELLA.

Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο.

Στέλνουν και οι Τούρκοι πολεμικά πλοία για άσκηση με πραγματικά πυρά

Η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα ώστε να «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πάρα το γεγονός φυσικά ότι το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που ούτε η Τουρκία μπορεί να έχει βλέψεις, ούτε φυσικά νομιμοποιείται το ψευδοκράτος να αμφισβητεί την κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη που θα αρχίσει από την Τετάρτη η διαδικασία για την πρώτη γεώτρηση από την κοινοπραξία των εταιριών ENI και TOTAL.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της 17ης μέχρι το πρωί της 18ης Ιουλίου και μάλιστα μια ανάσα από την περιοχή της γεώτρησης, καθώς η έκταση που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX 700/17, περιλαμβάνει τμήματα των 4,5,6,7, τα οποία συνορεύουν βορείως με το οικόπεδο 11.

Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύτηκαν είναι οι εξής:

34 31.00 N – 032 18.00 E
34 31.00 N – 030 50.00 E
33 38.00 N – 030 50.00 E
33 38.00 N – 032 18.00 E

Μιλώντας στο SigmaLive, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν ανησυχεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια όχι υψηλής έντασης πρόκληση, καθώς η εν λόγω δέσμευση δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Εξάλλου, προσθέτουν, κάθε φορά που η Τουρκία προχωράει σε τέτοιου είδους έκδοση NAVTEX, η Κύπρος απαντά με σχετική αντι-NAVTEX.

«Οι δηλώσεις των πολιτικών οι οποίες όντως δυναμιτίζουν το κλίμα, δεν ανταποκρίνονται στις στρατιωτικές τους κινήσεις, όπως τις παρακολουθούμε εδώ και χρόνια», υπογραμμίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι νέες προειδοποιητικές απειλές εναντίον των επικείμενων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλτιρίμ, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναβάλει τις επικείμενες έρευνες.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που έχει επαναλάβει, όπως είπε, στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr