Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου έχει πέσει στα γόνατα και γλείφει την Κίνα μήπως και σωθεί το Ερντογανάτο

Ο Τσαβούσογλου έχει πέσει στα γόνατα και γλείφει την Κίνα μήπως και σωθεί το Ερντογανάτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Άγκυρα δεσμεύθηκε την Πέμπτη να «εξαλείψει» από το έδαφός της τις «αντικινεζικές» δυνάμεις καθώς και τις αντικινεζικές αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία υποστήριζε παραδοσιακά τη μειονότητα των Ουιγούρων, μια τουρκική φυλή που ζει στην κοιτίδα των Τούρκων στη βορειοδυτική Κίνα, και διεξάγει τζιχαντιστικό ανταρτοπόλεμο διεκδικώντας την αυτοδιάθεσή της από το Πεκίνο.

«Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια της Κίνας όπως τη δική μας ασφάλεια», δήλωσε στο Πεκίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Ουάνγκ Γι, έπειτα από μια συνομιλία στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εργασθούν από κοινού εναντίον «της τρομοκρατίας».

«Δεν θα ανεχθούμε στην Τουρκία απολύτως καμιά δραστηριότητα εχθρική προς την Κίνα (…) και θα λάβουμε μέτρα για να εξαλείψουμε οποιεσδήποτε αναφορές του Τύπου οι οποίες στρέφονται εναντίον της Κίνας», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Άγκυρας χωρίς όμως να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ το Πεκίνο έχει αρχίσει μια εκτεταμένη επιχείρηση ενίσχυσης της ασφάλειας στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, στην οποία κατοικούν οι Τούρκοι Ουιγούροι.

Ένα μέρος των Ουιγούρων διαμαρτύρεται για θρησκευτικές και κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις. Οι τζιχαντιστές Ουιγούροι, που υπάγονται στην Αλ Κάιντα, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Σιντζιάνγκ και στην υπόλοιπη Κίνα.

Χιλιάδες επίσης Ουιγούροι Τούρκοι της Κίνας έχουν μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ και μάχονται υπό το λάβαρο της Αλ Κάιντα.

Η Τουρκία παραδοσιακά υποστήριζε τους Ουιγούρους, οι οποίοι είναι και οι καθαρόαιμοι μογγολίδες Τούρκοι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μάλιστα κατηγορήσει το 2009 το Πεκίνο ότι διαπράττει «ένα είδος γενοκτονίας» στη Σιντζιάνγκ.

Βίαιες αντικινεζικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2015 στην Τουρκία.

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Πεκίνο έχουν αναθερμανθεί στο βαθμό που το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν απομακρύνεται από τις δυτικές χώρες.

Η Τουρκία βλέπει έτσι στην Κίνα έναν κρίσιμης σημασίας οικονομικό εταίρο που της επιτρέπει να αντισταθμίσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κίνα από την πλευρά της γνωρίζει ακριβώς τι είναι η Τουρκία και τη διαχειρίζεται αναλόγως ώστε να πάψει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr