Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο τουρκικό παραλήρημα: Μπορούμε να κατακτήσουμε στρατιωτικά την Ευρώπη σε τρεις ημέρες

Νέο τουρκικό παραλήρημα: Μπορούμε να κατακτήσουμε στρατιωτικά την Ευρώπη σε τρεις ημέρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε νέα επίπεδα ανέβασε την κλιμάκωση της κρίσης με τη Γερμανία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όταν αποκάλεσε την τελευταία «κέντρο του εθνικοσοσιαλισμού» και την Ε.Ε. «από κάθε άποψη σάπια», γράφει ο Παντελής Βαλασόπουλος στην εφημερίδα REAL NEWS.

Σε άρθρο με τίτλο “Οργή της Μέρκελ για τον Ερντογάν”, ο Παντελής Βαλασόπουλος γράφει ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε παρόμοιες ύβρεις από την Άγκυρα, όμως ένα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας -η οποία στηρίζει το κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ- προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Την προηγούμενη Τετάρτη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σεζ» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εάν ξεκινήσουμε σήμερα, μπορούμε να κατακτήσουμε την Ευρώπη μέσα σε τρεις ημέρες».

Ο παραπάνω τίτλος από μια τουρκική, άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα, προκάλεσε πολλά ερωτήματα στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Τι ήθελε να πει την φορά αυτή η Άγκυρα; Πού στηρίζει αυτές τις φιλοπολεμικές της φαντασιώσεις;

Όπως αναφέρουν αναλυτές όλα δείχνουν πως η εφημερίδα στηρίχθηκε σε αναλύσεις του Αμερικανού πολιτειολόγου Τζορτζ Φρίντμαν.

Σύμφωνα πάντοτε με την τουρκική εφημερίδα, συνεχίζει το δημοσίευμα της REAL NEWS, ο Φρίντμαν θεωρεί την Τουρκία ως την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «όπως δηλώνει ο Φρίντμαν, οι Τούρκοι μπορούν να νικήσουν στρατιωτικά τη Γερμανία μέσα σε ένα απόγευμα. Και τη Γαλλία -εάν αυτή μπορέσει να βρει το θάρρος να πολεμήσει- μέσα σε μια ώρα».

Εδώ η «Γενί Σεζ» σχολιάζει: «Ο Φρίντμαν κάνει λάθος. Εάν πιστέψουμε το διεθνές ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallop, το οποίο και ρώτησε ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη εάν θα πολεμούσαν για την πατρίδα τους τότε, εάν είχαμε πόλεμο, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη σηκώσει λευκή σημαία. Οι Γερμανοί πολίτες θα άφηναν την πατρίδα τους ανυπεράσπιστη».

Όντως σε μια έρευνα που έγινε πριν από καιρό από το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallop, στην ερώτηση «θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας;» οι Φινλανδοί και οι Τούρκοι βρίσκονται στην πρώτη θέση, με το 78% να απαντά «ναι», ενώ οι Γερμανοί στην τελευταία, με το 18% να απαντά θετικά.

Τέλος το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εάν ξεκινήσουμε πρωί τον πόλεμο, τότε μπορούμε να κάνουμε την απογευματινή μας προσευχή στο προεδρικό μέγαρο του Βερολίνου», θα μπορούσε συνεπώς κανείς να πει πως όλα αυτά δεν είναι παρά υπερβολές ενός τουρκικού Μέσου που επιδιώκει με ένα εθνικιστικό ξέσπασμα να πουλήσει περισσότερα φύλλα.

Όμως στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πέρα από την άποψη αυτή.

Όχι βέβαια πως υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος η Τουρκία να επιτεθεί σε χώρες της Ε.Ε.

Το γεγονός όμως ότι όλες οι ανωτέρω φαντασιώσεις προβάλλονται από μια εφημερίδα που εκφράζει τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά ούτε καν σχολίασε το συγκεκριμένο άρθρο, προκαλεί ερωτήματα και ανησυχία.

Και ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες; Πρώτα από όλα, το φιλοπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί ο Πρόεδρος Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης με συνεχείς υβριστικούς χαρακτηρισμούς έτσι ώστε να πείσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού πως η Ε.Ε. είναι εχθρός της Τουρκίας συνεπώς η Άγκυρα δεν τη χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία: η συνεχιζόμενη στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα και η διάρρηξη των δεσμών της με τη Δύση.

Το είχε άλλωστε τονίσει πριν από ημέρες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν είχε δηλώσει ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν με τη στάση του καταστρέφει ισχυρούς δεσμούς αιώνων».

Οι ανησυχίες αυτές διαπερνούν και το NATO, αλλά και τις ΗΠΑ, που βλέπουν μια μεγάλη γεωπολιτική στροφή ενός ισχυρότατου συμμάχου όπως η Τουρκία.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S 400 προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες.

Στο Βερολίνο δηλώνουν πως δεν θα ανεχθούν άλλο τις φραστικές προκλήσεις της Τουρκίας.

Ήδη απάντησαν με την πρόθεση να σταματήσουν κάθε πώληση γερμανικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Παράλληλα, επιμένουν διπλωματικά να διατηρούν ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθώς δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα.

Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται τη στιγμή αυτή δεκάδες πολίτες με διαβατήριο, οι οποίοι και κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα ή υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από 400 Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Όλα αυτά δεν επιτρέπουν πολλούς διπλωματικούς ελιγμούς.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την Τουρκία αισθάνεται πως βαδίζει επάνω σε τεντωμένο σκοινί. Γιατί υπάρχει και κάποιο επιπρόσθετο, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο.

Κανείς στη Γερμανία δεν θα ήθελε τη στιγμή αυτή, ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών, να δει νέα μεταναστευτικά ρεύματα από την Τουρκία, όπως αυτά του 2015.

Και σε όλα τα παραπάνω, η REAL NEWS προσθέτει ότι στην πρώτη γραμμή της κρίσης πολιτικής στρατιωτικής ή και μεταναστευτικής βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας απέναντι της -όπως λένε στο Βερολίνο- έναν πολύ σημαντικό για τη Δύση, μα εντελώς πλέον ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο γείτονα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr