Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ασσύριοι θέλουν ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη του Ιράκ – Οι Άραβες διαπράττουν εθνοκάθαρση

Οι Ασσύριοι θέλουν ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη του Ιράκ – Οι Άραβες διαπράττουν εθνοκάθαρση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ασσύριοι χριστιανοί που ζουν στο Ιράκ, οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας, ζητούν από τη Διεθνή Κοινότητα να τους υποστηρίξει να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στο Ιράκ, στη βορειοδυτική επαρχία της Νινευή, δηλαδή στην αρχαία κοιτίδα τους και όπως υπογραμμίζουν δεν τους ενοχλεί καθόλου να είναι μικρό όπως το Βατικανό ή το Κουβέιτ.

“Εμείς ως Ιρακινοί Χριστιανοί [σ.σ. Ασσύριοι] κάνουμε έκκληση για ένα ανεξάρτητο κράτος, ακόμα κι εάν είναι μικρό όπως το Κουβέιτ ή το Βατικανό. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει στη συνέχεια να προστατέψουν το κράτος μας”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζαμέελ, μέλος της Εκκλησίας Ετιχάντ στη Βαγδάτη, μιλώντας στον ανταποκριτή του κουρδικού Rudaw Μπαχμάν Χασάν.

Στο Ιράκ ζούσαν περισσότεροι από 1,5 εκ. χριστιανοί όλων των δογμάτων (7% του πληθυσμού) πριν η χώρα βυθιστεί στους εμφύλιους πολέμους και στις θρησκευτικές συγκρούσεις που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή του 2003.

Οι χριστιανοί του Ιράκ γνώρισαν πολλές διώξεις τον 20ο αιώνα. Αρχικά τους κυνήγησαν οι νεότουρκοι, αργότερα τη δεκαετία του 1930 οι Άραβες, ενώ διωγμούς υπέστησαν και από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο στόχος των ιρακινών καθεστώτων ήταν ο πλήρης εξαραβισμός και εξισλαμισμός τους.

Να σημειωθεί ότι όταν ιδρύθηκε το Ιράκ ως κράτος (1932), οι χριστιανοί ήταν το 25% του πληθυσμού. Σήμερα, περίπου 90 χρόνια μετά, έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Με τα όσα έχουν τραβήξει οι χριστιανοί του Ιράκ, που κυρίως ανήκουν στο αρχαίο έθνος των Ασσυρίων, είναι αναμενόμενο να μην θέλουν να ζήσουν σε κοινό κράτος με τους Άραβες ξανά.

“Ζητάμε κράτος επειδή έχουμε υποστεί πολλά. Δεν έχουμε υποστήριξη και έχουμε χάσει την πίστη μας στα πάντα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε ένα κράτος για τους χριστιανούς”, πρόσθεσε ο Τζαμέελ.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πριν εξαπλωθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, το 2014, σε όλη τη χώρα είχαν απομείνει περίπου 400.000 χριστιανοί. Δηλαδή, μέσα σε μια δεκαετία 1,1 εκ. χριστιανοί Ιρακινοί δεν ζούσαν πια στη χώρα τους.

Αφού το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το δυτικό Ιράκ, ακόμα 200.000 χριστιανοί εγκατέλειψαν τη χώρα και περίπου 200.000 βρήκαν καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Στη Βαγδάτη, στην πρωτεύουσα του Ιράκ, οι παλιές χριστιανικές συνοικίες δεν υπάρχουν πια. Εκεί που μέχρι και πριν 20 χρόνια ζούσαν χριστιανοί, σήμερα κατοικούν Άραβες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr