Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο τελεσίγραφο 24 ωρών στους Πεσμεργκά να παραδώσουν το Κιρκούκ στη Βαγδάτη

Νέο τελεσίγραφο 24 ωρών στους Πεσμεργκά να παραδώσουν το Κιρκούκ στη Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο περιθώριο 24 ωρών δόθηκε από τη Βαγδάτη στους Πεσμεργκά, ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, για να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στην πόλη Κιρκούκ του Ιράκ, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να συναντηθούν ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Φούαντ Μάσουμ με τον πρόεδρο της ημιαυτόμονης Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης Μασούντ Μπαρζανί.

Οι κουρδικές Αρχές είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει τελεσίγραφο από τις ιρακινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει το 2014 εν μέσω του χάους που προκάλεσε η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Το χρονικό περιθώριο έληξε τη νύχτα, όμως νωρίς το πρωί δεν είχε σημειωθεί κάποιο συμβάν.

«Ο πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ, ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συναντώνται το πρωί», δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για νέο τελεσίγραφο 24 ωρών προς τους Πεσμεργκά.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, που βρίσκεται ανατολικά της επαρχίας Κιρκούκ και είναι προπύργιο του σοσιαλπατριωτικού PUK, του κόμματος του κ. Μάσουμ, που είναι επίσης Κούρδος και πολιτικός αντίπαλος του δεξιού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Μπαρζανί.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του.

Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι θέλει «να ηρεμήσει η κατάσταση», την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και του ιρακινού Κουρδιστάν, συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, εγείρει φόβους για το ξέσπασμα συγκρούσεων.

Κούρδοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι «θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ανεξαρτήτως τιμήματος», ενώ η Βαγδάτη εκτιμά ότι είναι «καθήκον» του στρατού της να ανακαταλάβει τις θέσεις καθώς και τις υποδομές της επαρχίας του Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

*Στην κεντρική φωτογραφία: Κούρδοι Πεσμεργκά αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κουρδική γη στο Κιρκούκ, όπως αναφέρει η λεζάντα που τη συνοδεύει στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι με ψέματα προσπαθούν να «ξορκίσουν» την κουρδική αυτονομία στη Συρία

Η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή «Μηχανικού» στη Γάζα στο πλαίσιο του σχεδίου Τραμπ

Γιασάρ Γκιουλέρ: Το Ισραήλ ΔΕΝ θέλει την Τουρκία στη Γάζα

Ρούμπιο: Δεν υπάρχει ειρήνη αν η Χαμάς διατηρήσει την ικανότητα επίθεσης κατά του Ισραήλ

Η Χαμάς ήλεγχε το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Η σιωπή των ΜΚΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr