Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στα Σκόπια την Κυριακή

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στα Σκόπια την Κυριακή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διεξάγεται την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια, στον οποίο αναμένεται να επικρατήσει το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και να διευρύνει με τον τρόπο αυτό τη νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο, ο οποίος διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου.

Δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο.

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε 38 δήμους, μεταξύ των οποίων στον δήμο των Σκοπίων και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας με κυρίως σλαβικό πληθυσμό (Κουμάνοβο, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Στρούμιτσα, Οχρίδα, Βέλες).

Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε μόνο τρεις μικρότερους δήμους στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, στον δεύτερο αυτό γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να επικρατήσει ίσως και σε όλους τους δήμους όπου πλειοψηφεί ο σλαβικός πληθυσμός.

Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα αποδυνάμωνε ιδιαίτερα τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι και ίσως να τον οδηγούσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο βρισκόταν επί 11 συναπτά έτη στην εξουσία της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις διαφαινόμενες απώλειες για το κόμμα του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, υποστήριξε ότι εάν ο Ζάεφ σταθεροποιηθεί στην εξουσία «θα ενδώσει στις πιέσεις της Ελλάδας και θα αλλάξει το όνομα της χώρας». Επίσης, ότι θα υλοποιήσει την Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, η οποία, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, υπονομεύει τα συμφέροντα των Σκοπίων.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, οι θέσεις αυτές του Γκρούεφσκι βρίσκουν ελάχιστη απήχηση, ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κόμματός του, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι μετά την μεγάλη ήττα του VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr