Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δέκα ημέρες πριν την έναρξη της δίκης του Ζαράμπ στις ΗΠΑ το τουρκικό καθεστώς “τρέμει”

Δέκα ημέρες πριν την έναρξη της δίκης του Ζαράμπ στις ΗΠΑ το τουρκικό καθεστώς “τρέμει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εν όψει της επικείμενης δίκης του Ρεζά Ζαράμπ στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Ο τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ ή Ριζά Σαράφ θα βρεθεί ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης στις 27 Νοεμβρίου κατηγορούμενος ότι παρέκαμψε το εμπάργκο των ΗΠΑ προς το Ιράν και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Απόπειρα δολοφονίας του Ζαράμπ από μαύρο συγκρατούμενό του

Τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν την Παρασκευή στην απόπειρα δολοφονίας του Ζαράμπ στη φυλακή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαύρος συγκρατούμενος σε φυλακή του Μανχάταν, όπου κρατείται ο επιχειρηματίας εν αναμονή της δίκης, αποπειράθηκε να μαχαιρώσει τον Ζαράμπ. Σώθηκε από άλλους κρατούμενους που επενέβησαν εγκαίρως.

Οι τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Ζαράμπ μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή μετά την απόπειρα.

Η ακραία ερντογανική και λαϊκίστικη Yeni Şafak υποστηρίζει ότι ο Ζαράμπ δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, προκειμένου να ψευδορκίσει στο δικαστήριο.

Τον προστατεύουν οι ΗΠΑ

Η τουρκική εφημερίδα Posta επικαλείται αξιωματούχους -που δεν κατονομάζει- του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με τους οποίους ο Ζαράμπ βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ απάντησαν δια της προφορικής οδού στις δύο διπλωματικές νότες που είχε αποστείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούγολου, ενημερώνοντας την Άγκυρα ότι ο Ζαράμπ δεν διατρέχει κίνδυνο.

Το τουρκικό καθεστώς ανησυχεί

Η Ναγεχάν Αλτσί, σε άρθρο της στην εφημερίδα Habertürk, γράφει ότι ο Ζαράμπ ενδέχεται να υποχρεωθεί στην παραδοχή ότι διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με το Ιράν.

Η ίδια εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα οδηγούσε στην επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία αλλά θα μπορούσε να συντελέσει στην τροχοδρόμηση μίας διαδικασίας άσκησης πιέσεων, πολιτικής και οικονομικής φύσης, προς την Άγκυρα

Η εφημερίδα Star υποστηρίζεται ότι η υπόθεση Ζαράμπ συνιστά συνωμοσία που στρέφεται κατά της Τουρκίας.

Ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον επιχείρησε, κατά το παρελθόν, να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα προκειμένου να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν στον τομέα της ενέργειας, φθάνοντας, εν έτει 2010, να εκστομίσει και απειλές.

Όταν οι λεκτικές επιθέσεις αποδείχθηκαν άκαρπες, συνεχίζει το άρθρο, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μία συνωμοσία κατά της Τουρκίας, με τη συνδρομή οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, από το δικαστικό σώμα και τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα πάντα με τη Star, η υπόθεση του “δικαστικού πραξικοπήματος” της 17ης – 25ης Δεκεμβρίου 2013, το οποίο φέρεται να ενορχήστρωσε ο υπάλληλος του αμερικανικού Προξενείου Κωνσταντινουπόλεως, Μετίν Τοπούζ (Metin Topuz).

Παρά την αποτυχία του “δικαστικού πραξικοπήματος”, συνεχίζει η Star, οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να υποστηρίζουν τους οπαδούς του Γκιουλέν, καθώς ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φράνσις Ρίτσιαρντον (Francis Ricciardone), υπηρέτησε τα έτη 2011-2014 στην Τουρκία, φέρεται να δήλωσε σε Ευρωπαίους Πρέσβεις ότι «τώρα θα δείτε την κατάρρευση μίας αυτοκρατορίας».

Τέλος, το δημοσίευμα καταφέρεται εναντίον των εφημερίδων Hürriyet, Sözcü, Zaman, Cumhuriyet και Taraf, ως υποστηρικτικών των θέσεων των ΗΠΑ στη προκειμένη περίπτωση.

Οι ΗΠΑ θα “πάνε” την Τουρκία για χρηματοδότηση τρομοκρατίας;

Ο Αχμέτ Τακάν στην εφημερίδα Yeniçağ αναφέρεται πως οι προαναφερθείσες διπλωματικές νότες της Άγκυρας ακολούθησαν την άκαρπη επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στις ΗΠΑ και εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της δίκης του Ζαράμπ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο σοβαρές ακόμα και από την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Αχμέτ Τακάν επικαλείται ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατηγορήσουν την Τουρκία για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης (Φρουροί της Επανάστασης) με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr