ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι παραδέχονται το ρουθήνιο-106 – Είχαμε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος;

Οι Ρώσοι παραδέχονται το ρουθήνιο-106 – Είχαμε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αρκετή καθυστέρηση, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα από το ραδιενεργό ισοτοπο ρουθήνιο-106 στο τέλος Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου που είχε εντοπισθεί στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες, ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος;

Η Greenpeace της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάλεσε την αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της.

Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Σημειώνεται, ότι στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι, σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης.

Είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήσαν φυσιολογικά γύρω από όλες τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η μετεωρολογική ρωσική υπηρεσία Rosgidromet ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ισότοπο ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η ΕΛ.Α.Σ. «σφυροκοπά» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις της»

Η ΕΛ.Α.Σ. προειδοποιεί τον Μητσοτάκη: Σε έναν πόλεμο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν στόχος του εχθρού

Ιρανικό τελεσίγραφο στον Τραμπ: «Αν μας χτυπήσετε, τινάζουμε στον αέρα την ενέργεια του Κόλπου»

Μαυριτανία – Ένας υπέροχος κόσμος

Η Ρωσία έπληξε τρία ακόμη εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr