Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ) θα ανακοινώσει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ο Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ) θα ανακοινώσει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, θα εκφωνήσει σήμερα μια ομιλία για την πολιτική της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του για το εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της υπόσχεσής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πράγμα που σημαίνει αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η -εξαιρετικά σπάνια- δημόσια τοποθέτηση του γαμπρού του Τραμπ αναμένεται να ρίξει φως σε ένα μέρος τουλάχιστον του σχεδίου του για την επανέναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, που του έχει ανατεθεί από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η ομιλία του αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο Κούσνερ ήταν ο περιλάλητος «υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομάδας μεταβίβασης» της προεδρίας που είχε ζητήσει από τον Μάικ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή, να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων.

Ο ισχυρός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας θα ανέβει στο βήμα του Saban Forum, ενός ετήσιου «διαλόγου» μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών ηγετών που οργανώνει στην Ουάσιγκτον το ινστιτούτο μελετών Brookings Institution.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται επίσης να μιλήσει στο φόρουμ μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε ένας νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995 αλλά η εφαρμογή του εμποδίζεται κάθε έξι μήνες εδώ και δύο δεκαετίες από τον εκάστοτε πρόεδρο χάρη σε μια ειδική ρήτρα του.

Η επόμενη προθεσμία για αυτό είναι η Δευτέρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκαλέσει την οργή των Παλαιστίνιων και του αραβικού κόσμου.

Τον Ιούνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιλέξει κατ’ αρχάς να μιμηθεί το παράδειγμα των προκατόχων του.

«Θέλω να δώσω την ευκαιρία της» στην ειρηνευτική διαδικασία «πριν σκεφτώ τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ», είχε εξηγήσει πρόσφατα.

Όμως ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ στα μέσα του Δεκεμβρίου, δήλωσε ξανά αυτή την εβδομάδα ότι η μετακόμιση αυτή εξετάζεται «σοβαρά».

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος, που καταλήφθηκε το 1967 από την Ιορδανία, οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους τους.

Πέρα από αυτό το ακανθώδες ζήτημα, στον Κούσνερ έχει ανατεθεί από τον πεθερό του η πολύ δύσκολη αποστολή να φροντίσει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η οποία παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοδοξεί να καταφέρει να δώσει λύση σε ένα ζήτημα στο οποίο όλοι οι προκάτοχοί του έχουν αποτύχει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

«Ο Νετανιάχου θα συνεχίσει, δεν θα σταματήσει – Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» στη Μέση Ανατολή

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr