Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνέντευξη Ζόραν Ζάεφ στο IBNA: Θεωρεί δεδομένο ότι θα μπει στο ΝΑΤΟ – Θα μπει και στην ΕΕ;

Συνέντευξη Ζόραν Ζάεφ στο IBNA: Θεωρεί δεδομένο ότι θα μπει στο ΝΑΤΟ – Θα μπει και στην ΕΕ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Ο Ζόραν Ζάεφ, Πρωθυπουργός τής πΓΔΜ, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην, καθημερινής κυκλοφορίας, εφημερίδα «Nezavisen» (Independent Daily), του ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων Independent Balkan News Agency Media Group (ΙΒΝΑ), εξέφρασε και πάλι την προσδοκία του, ότι το ζήτημα τής ονομασίας θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αποσπάσματα τής συνέντευξης, του Zoran Zaev, στην «Nezavisen»

Ανακοινώνετε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική διαδικασία στη χώρα. Πώς σχεδιάζετε να το κάνετε αυτό, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια αστάθειας, λόγω τής μικρής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της επιφυλακτικότητας αυτής, και για να επιτύχετε πλειοφηφία είστε αναγκασμένος να συνεργαστείτε ακόμη και με τους βουλευτές τού συνασπισμού VMRO-DPMNE;

Ο συνασπισμός είναι σταθερός διότι υπάρχει σαφής συμφωνία μεταξύ των εταίρων του, με βάση τις μεταρρυθμίσεις και τη δέσμευση για τις ανάγκες των πολιτών.

Όσο αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, θα είναι σταθερές και, σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτές τις αξίες και τους στόχους να γίνουν δεκτοί και να υποστηριχθούν από βουλευτές που δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων αλλαγών πολιτικών και προσωπικού, αλλά υπάρχει μια σαφής αποστολή και όλα όσα επενδύονται σε αυτό – παροχή μιας καλύτερης, ειρηνικής ζωής, καθώς και ποιότητας ζωής, για όλους τους πολίτες της χώρας.

Μαζί οικοδομούμε μια κοινωνία ίση για όλους, και η «Μακεδονία» είναι μια ελεύθερη χώρα και ελεύθερων πολιτών. Εάν παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτές τις αξίες, η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή.

Αναμένετε την αναζωογόνηση τού πολιτικού διαλόγου μετά την αλλαγή στο πηδάλιο της VMRO-DPMNE και, ποια θέματα θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση;

Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται μια υγιή, δημοκρατική αντιπολίτευση, που προσφέρει εποικοδομητική κριτική.

Η αντιπολίτευση πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το έργο μας και να επισημαίνει πού χρειάζεται καθημερινή βελτίωση.

Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο για την κυβέρνηση, προκειμένου να εργαστεί περισσότερο και να δεσμευτεί περισσότερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, περιμένω εποικοδομητική συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, που τώρα βρίσκεται υπό την ηγεσία τού Hristijan Mickoski.

Έγινε εποικοδομητικός διάλογος κατά την πρώτη μας συνάντηση, αν και είχαμε διαφορετικές απόψεις επάνω σε ορισμένα θέματα.

Ωστόσο, συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα – είναι απαραίτητο να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στις διαδικασίες μεταρρύθμισης.

Στη συζήτησή μας με τον κ. Mickoski, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η θέση τής «Μακεδονίας» βρίσκεται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και, για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ειδική συμμετοχή από όλα τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα -τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Ζητώ, και πάλι, από όλους τους βουλευτές τού VMRO-DPMNE, να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες τής Συνέλευσης (εντός Βουλής), ώστε να μπορέσουμε να συναποφασίσουμε για την ευημερία της χώρας μας.

Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα και τις αποφάσεις, με την αντιπολίτευση, με έναν κύριο στόχο: τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη «Μακεδονία».

Από πού πηγάζει η αισιοδοξία για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για την επίτευξη ημερομηνίας για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στα μέσα τού επόμενου έτους; Τι έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους έξι μήνες όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων, ώστε, αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο, τώρα να θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο;

Μόλις οκτώ μήνες μετά το περιστατικό στο Κοινοβούλιο, η «Μακεδονία» θεωρείται κανονική δημοκρατική χώρα, με συνοχή και εξουσία τόσο στην περιοχή όσο και στο εξωτερικό.

Και το επιτύχαμε, κυρίως, με την ανανέωση των «ξεθωριασμένων» φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Υπογράψαμε μια συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Μετά την επιτυχημένη διακυβερνητική συνάντηση με τη Βουλγαρία, πραγματοποιήσαμε κοινή συνάντηση και με την Αλβανία.

Πρόσφατα, επισκέφθηκα το Κοσσυφοπέδιο και, προστατεύουμε δυναμικά, τη φιλία μας με τη Σερβία.

Τέλος, χτίζουμε εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, πράγμα που μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι, η «Μακεδονία» είναι φίλος με όλους τους γείτονές της.

Οι συνάδελφοί μου από την περιοχή και εγώ γνωρίζουμε ότι μόνο ενωμένοι, ως περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και μέσω της καλής γειτονίας, της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, μπορούμε να προσφέρουμε πρόοδο και να συμβάλουμε στην ασφάλεια και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής.

Ένα από τα κοινά συμπεράσματα των ηγετών της περιοχή, όπως και της Επιτρόπου Μογκερίνι κατά την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι ότι, το 2017, υπήρξε επιτυχές έτος για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση αυτή, επαναβεβαίωσα τη δέσμευση τής «Μακεδονίας» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό τομέα, την ασφάλεια και τη δημόσια διοίκηση, τις μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο σχέδιο 3-6-9, το οποίο προετοιμάστηκε και ετέθη σε διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω εκτεταμένων συζητήσεων με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις πολιτών.

Η διεθνής κοινότητα το αναγνώρισε, αναγνώρισε τις πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και τις πολιτικές «ανοιχτής πόρτας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Για αυτό και αναμένω ότι η «Μακεδονία» θα πάρει τη θέση της στη Στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση, η οποία θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες, χωρίς λύση στο ζήτημα τού ονόματος; Μπορείτε να αναμένετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θητείας σας και πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Πιστεύω ότι αυτό το θέμα μπορεί να κλείσει μέχρι το τέλος τού πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η αισιοδοξία μου, βασίζεται στην προθυμία και των δύο πλευρών να είναι ελεύθερες από προκαταλήψεις και να συζητούν όλα τα ζητήματα και όλες τις λύσεις που θα συνεπάγονται τη βελτίωση των σχέσεων.

Είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών. Και πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε, διατηρώντας, πλήρως, την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν περισσότερο για την ανδρεία μας και την πίστη μας στην προοπτική και το μέλλον, παρά για τις πιθανές αποτυχίες, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν.

Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος ως προς τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις; Είναι δυνατόν να υπάρξει μια ρεαλιστική μεταρρύθμιση με το υπάρχον προσωπικό ή διατηρείτε την πρόθεση (αλλαγής δια μέσου) γενικής επανεκλογής των δικαστών;

Χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και δεν δέχομαι τίποτα λιγότερο από αυτό.

Εάν δεν έχουμε ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, όλα τα άλλα έργα, οι μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια θα μειωθούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, να υπογραμμίσουμε ότι κατά την 45η σύνοδο, η κυβέρνηση ενέκρινε δέσμη σχεδίων νόμων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Priebe.

Αυτά περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια για τα δικαστήρια, την εκτέλεση κυρώσεων, τη εισαγγελία, την ποινική διαδικασία, τα νομοσχέδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, την αστυνομία, καθώς και την παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Με την ευκαιρία αυτή, θα επαναλάβω ότι, κανείς στο δικαστικό σύστημα της χώρας, δεν θα πρέπει να ακούσει τα κόμματα ή τους υπαλλήλους της εκτελεστικής κυβέρνησης.

Έχω δημοσίως δηλώσει από το βήμα τής Βουλής, ότι θα πυροβολήσω οποιονδήποτε υπουργό ή τον εκάστοτε αναπληρωτή, αν λάβω επιβεβαίωση ότι παρενέβησαν σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ή ρύθμιση -για παράδειγμα, την απόλυση των δικαστών.

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τους νόμους, το Σύνταγμα και την πεποίθηση των δικαστών -εδώ είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση τής δικαστικής εξουσίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου και την ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους, καθώς και τη λογοδοσία στη δικαιοσύνη, για όλους εκείνους, οι οποίοι έχουν παραβιάσει τον νόμο.

Και, όπως και για όλους τους άλλους τομείς της χώρας, είμαι βέβαιος ότι ένα σοβαρό μέρος τού υπάρχοντος προσωπικού είναι υψηλής ποιότητας, ειλικρινές, επαγγελματικά καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Πόσο ειλικρινής είστε σχετικά με την πρόθεσή σας να μεταρρυθμίσετε και να εξορθολογίσετε την κρατική διοίκηση, σύμφωνα με τα (καθιερωμένα και υπάρχοντα) πρότυπα και κριτήρια, και όχι σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα; Και, κατά πόσον είναι εφικτό αυτό, δεδομένου ότι προσπαθείτε να κρατήσετε όλους τους υπαλλήλους από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνους που απασχολούνταν όχι βάσει κριτηρίων και κατά τις εκλογές;

Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την πρακτική των προκατόχων μας, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στην πρακτική να απομακρύνουμε το προσωπικό τού κόμματος από την αντιπολίτευση, με την άφιξη ενός νέου πολιτικού κόμματος ή να απασχολεί προσωπικό αποκλειστικά από το «κόμμα μας».

Πρέπει να απαλλαγούμε από τους κομματικούς περιορισμούς και, τέλος, όσον αφορά την εκτίμηση, τη μέτρηση της ποιότητας -δεν έχει σημασία αν ένας πολίτης είναι μέλος ή υποστηρικτής ενός κόμματος, και ακόμα μικρότερης σημασίας τίνος κόμματος.

Αυτό είναι επίσης σημαντικό, λόγω των μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ από τη «Μακεδονία», αλλά κυρίως, λόγω του εσωτερικού συμβιβασμού τού πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο υπήρξε μια βαθιά ρήξη μεταξύ των μελών του κόμματος τής μίας ή της άλλης πολιτικής επιλογής και εκείνων που δήλωσαν πολιτικά ουδέτεροι.

Δημιουργούμε το κλίμα μιας καινούργιας εποχής, στην οποία όλοι μπορούν να δηλώσουν ελεύθερα την πολιτική τους υπαγωγή (προτίμηση) ή τη μη υπαγωγή τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη ζωή τους ή την ποιότητα των υπηρεσιών, που πρέπει να παρέχουν οι φορείς στους πολίτες.

Και εσείς ο ίδιος είπατε, ότι μερικές από τις ηγετικές θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από ανθρώπους, οι οποίοι τις κατείχαν και προηγουμένως.

Και αυτό συμβαίνει σε περισσότερα από το 30% των θεσμικών οργάνων. Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, εάν πρόκειται για επαγγελματίες;

Το κύριο καθήκον τού νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Δημόσιας Διοίκησης, θα είναι η δημιουργία αποτελεσματικής, παραγωγικής και επαγγελματικής δημόσιας διοίκησης.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε την προθυμία και την αφοσίωση και αυτό θα επιτευχθεί με σεβασμό στον επαγγελματισμό και την ειδικότητα, μέσω της εξέλιξης της σταδιοδρομίας και των ανταμοιβών, μέσω της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας τής δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της «Μακεδονίας».

Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή τής στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση, της δημόσιας διοίκησης, με σκοπό (όπως προανέφερα) να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της «Μακεδονίας». (Και ξαναλέω) Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, την εφαρμογή τής στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση τής δημόσιας διοίκησης, η οποία είναι μέρος τού σχεδίου 3-6-9…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr