ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί χαίρονται οι Αλβανοί και… «κλαίνε» οι εθνικιστές στα Σκόπια; «Δεν είμαστε πια… Μακεδονία»

Γιατί χαίρονται οι Αλβανοί και… «κλαίνε» οι εθνικιστές στα Σκόπια; «Δεν είμαστε πια… Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Σκόπια,

Η έγκριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης από τη Βουλή στα Σκόπια έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο μικρό πολυεθνικό κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας.

Οι Αλβανοί δεν κρύβουν τη χαρά τους, με τον βλαχοελληνικής καταγωγής πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να χαιρετά την ψήφιση του νόμου κάνοντας λόγο για «ιστορικό γεγονός».

Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αλλά και ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα συμβάλει «στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της ισότητας και των αρμονικών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων» στην ΠΓΔΜ.

Αντίθετα, αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στα Σκόπια και αναλυτές αντιδρούν στην ψήφιση του νόμου, θεωρώντας ότι αυτός αλλάζει τον χαρακτήρα του κράτους από πολυεθνικό σε διεθνοτικό και δίγλωσσο και αποτελεί το πρελούδιο ενός ευρύτερου σεναρίου ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

Την ίδια ώρα που το κρατίδιο αλβανοποιείται, διεκδικεί να λέγεται «Μακεδονία», ενώ οι ίδιοι οι Αλβανοί κάτοικοί του ονομάζουν τα βορειοδυτικό τμήμα της χώρας «Ιλλυρίδα» και δεκάδες χιλιάδες βουλγαρόφωνοι έχουν ήδη λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Ανοιχτό παραμένει πάντα το ζήτημα με τους χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες που ζουν στα Σκόπια, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το σκοπιανό κρατίδιο ως μειονότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Βουλγαρία μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου

Στα απόνερα του Τουρκο-Ισραηλινού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια οι αντιδράσεις για το «τουριστικό θέρετρο» Κούσνερ;

Έκρηξη θαλάσσιου drone στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα

Η Αλβανία «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας για το θέρετρο του Κούσνερ – Εμπλέκεται και το Κατάρ

BBC: Στην Αλβανία διαδηλώσεις κατά του ξενοδοχείου του γαμπρού Τραμπ – Ο γλοιώδης Ράμα μιλά για «υβριδικό πόλεμο» της Ελλάδας και του Τσίπρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr