Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία καταδίκασε σε επτάμιση χρόνια κάθειρξη τον Σερκάν Γκιολγκέ της NASA – Αντιδράσεις από ΗΠΑ

Η Τουρκία καταδίκασε σε επτάμιση χρόνια κάθειρξη τον Σερκάν Γκιολγκέ της NASA – Αντιδράσεις από ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ), Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την καταδίκη -νωρίτερα την ίδια ημέρα- του επιστήμονα της NASA, Σερκάν Γκιολγκέ, σε επτάμιση χρόνια κάθειρξη από την τουρκική Δικαιοσύνη, η οποία τον έκρινε ένοχο για τη συμμετοχή του σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Γκιολγκέ, που έχει τόσο την τουρκική όσο και την αμερικανική υπηκοότητα, κρατείται εδώ και 18 μήνες στις φυλακές του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττας) μετά τη σύλληψή του στην επαρχία Χατάι, όπου πραγματοποιούσε καλοκαιρινή επίσκεψη στην οικογένειά του. Οι τουρκικές Αρχές τον κατηγόρησαν ότι είναι πράκτορας της CIA και οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«…Θα θέλαμε να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα ανήσυχες για την καταδίκη της 8ης Φεβρουαρίου δίχως αξιόπιστες αποδείξεις του Αμερικανού υπηκόου Σερκάν Γκιολγκέ για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

»Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτή την υπόθεση παράλληλα με εκείνες άλλων Αμερικανών υπηκόων που οι συνεχιζόμενες διώξεις τους υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το τουρκικό Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού δικαιώματος για μια δίκαια δίκη.

»Η ασφάλεια των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Τουρκία παραμένει μια έγνοια. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017. Είναι επιστήμονας της NASA.

»Θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέλος στην παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να απελευθερώσει όσους κρατούνται αυθαίρετα υπό το έκτακτο καθεστώς και και να διαφυλαχθεί το κράτος δικαίου σύμφωνα με τις εσωτερικές και διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας», είπε.

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ, κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στους Τούρκους αξιωματούχους που φέρουν την ευθύνη για την καταδίκη του Σερκάν Γκιολγκέ, καθώς και για τις άδικες φυλακίσεις άλλων Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Αμερικανός επιστήμονας Δρ. Σερκάν Γκιολγκέ καταδικάστηκε στην Τουρκία δίχως αξιόπιστες αποδείξεις. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν κυρώσεις στους Τούρκους αξιωματούχους υπεύθυνους για τις άδικες φυλακίσεις Αμερικανών πολιτών», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την Πέμπτη.

«Οι Αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ανησυχούν κάνοντας δουλειές στην Τουρκία από τον φόβο ότι οι εργαζόμενοί τους μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιους κινδύνους. Η Τουρκία συνέλαβε έναν αριθμό Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Άντριου Μπράνσον, δίχως κατηγορίες», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο Άντριου Μπράνσον είναι προτεστάντης πάστορας και είχε ένα μικρό ποίμνιο στη Σμύρνη.

Ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, έγραψε την Παρασκευή στο Twitter ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οφείλει να προειδοποιήσεις τους Αμερικανούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ταξιδεύοντας ή κάνοντας δουλειές στην Τουρκία. Τα πολιτικοποιημένα τουρκικά δικαστήρια καταδίκασαν τον Σερκάν Γκιολγκέ, έναν Αμερικανό πολίτη, σε κάθειρξη με λάθος κατηγορίες. Κι άλλοι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Άντριου Μπράνσον, παραμένουν άδικα κρατούμενοι στην Τουρκία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr