Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην Αυστριακός καγκελάριος διαψεύδει ότι τα «έπιανε» από τον Πολ Μάναφορτ

Πρώην Αυστριακός καγκελάριος διαψεύδει ότι τα «έπιανε» από τον Πολ Μάναφορτ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, διέψευσε την Κυριακή τον ισχυρισμό ότι επιδιδόταν παράνομα σε lobbying για λογαριασμό του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγορία που διατυπώθηκε σε βάρος του με αφορμή την έρευνα στις ΗΠΑ για τη φερόμενη προσπάθεια επηρεασμού από τη Ρωσία της έκβασης των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Με μια ανακοίνωσή του που εστάλη στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο Γκούζενμπαουερ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυστρίας μέχρι το 2008, επιβεβαίωσε ότι είχε «αποζημιωθεί» για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να προωθήσει την προσέγγιση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 και το 2013.

Διέψευσε όμως ότι ήταν επικεφαλής της λεγόμενης «Ομάδας των Αψβούργων», που φέρεται να πληρωνόταν μυστικά από τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, για να επιδίδεται σε προσπάθεια επηρεασμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέρ του Γιανουκόβιτς, του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας που ανατράπηκε το 2014.

Ο Γκούζενμπαουερ ανέφερε στην ανακοίνωση που μετέδωσε το APA ότι είχε συναντήσει τον Μάναφορτ επανειλημμένα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στις ΗΠΑ, αλλά δεν γνώριζε τίποτε για τις φερόμενες μυστικές, παράνομες προσπάθειές του να προωθήσει τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Γιανουκόβιτς.

Εντός των ορίων της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ήλθε στο φως η ύπαρξη μιας μυστικής ομάδας που επιδιδόταν σε lobbying υπέρ της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της «Ομάδας των Αψβούργων», την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση το νέο κατηγορητήριο σε βάρος του Μάναφορτ που καταρτίστηκε από την ομάδα του πρώην διευθυντή του FBI, που υποβλήθηκε σε δικαστήριο στη Βιρτζίνια την Παρασκευή, ο Μάναφορτ και ο συνέταιρός του Ρικ Γκέιτς «πλήρωναν μυστικά μια ομάδα άλλοτε κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών» το 2012 και το 2013 προκειμένου να «εκφράζουν ευνοϊκές θέσεις για την κυβέρνηση της Ουκρανίας» και να «κάνουν lobbying στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δημοσιεύματα του Τύπου κατονομάστηκε επίσης ως μέλος της λεγόμενης «Ομάδας των Αψβούργων» ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1999-2004).

Ο Πρόντι επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι είχε συνεργαστεί με τον Γκούζενμπαουερ με σκοπό τη στενότερη προσέγγιση της Ουκρανίας και της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει τα χρήματα που είχε λάβει δεν προέρχονταν από τον Μάναφορτ.

Διαβεβαίωσε ότι «ουδέποτε πληρώθηκε από οποιοδήποτε λόμπι στην Αμερική».

Ο Μάλερ άσκησε δίωξη σε βάρος 13 Ρώσων πολιτών για τις απόπειρες που υποστηρίζει ότι έκαναν για να επηρεάσουν την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, πάντως -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- ο ειδικός εισαγγελέας δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος πρώην μελών της εκστρατείας του Τραμπ ή νυν μελών της κυβέρνησής του για αθέμιτη σύμπραξη με τη Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr