Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολάντ: Ο Τσίπρας έδρασε ως Ευρωπαίος και ως άνθρωπος της Αριστεράς

Ολάντ: Ο Τσίπρας έδρασε ως Ευρωπαίος και ως άνθρωπος της Αριστεράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εικόνα που σχημάτισε για τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη τους συνάντηση, καθώς και τις δραματικές ώρες πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, περιγράφει ο πρών πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο νέο του βιβλίο «Τα Διδάγματα της Εξουσίας».

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία και αποσπάσματά του δημοσίευσε η εφημερίδα “Τα Νέα”, ο Φρανσουά Ολάντ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην Ελλάδα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία, αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης…», γράφει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας για την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Φρανσουά Ολάντ μιλά με κάθε λεπτομέρεια για τις εντάσεις με τους ευρωπαίους εταίρους γύρω από το ελληνικό ζήτημα και τις δραματικές ώρες πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

«Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του.

»Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα.

-»Ποιο θα είναι το ερώτημα;» τον ρωτάω.
-«Είναι πολύ απλό», απαντά ο Τσίπρας. «Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;»
-«Και ποια είναι η απάντησή σου;», τον ρωτά η Ανγκελα Μέρκελ.
-«΄Οχι».

Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την Καγκελάριο, έχει διαρραγεί».

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας εξηγεί επίσης γιατί αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα, ώστε να κάνει καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ αναφερόμενος στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015 γράφει: «Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατόν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση».

Ο Ολαντ αναφέρεται και στο πώς πρότεινε τότε μια συνομιλία για τρεις: «Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Ολάντ η Γαλλία είχε καταφέρει να προστατέψει τα συμφέροντα της Ευρώπης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να αποφύγει τα σενάρια περί Grexit.

«Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος κι άνθρωπος της Αριστεράς», καταλήγει για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr