Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επόμενος στόχος του συριακού στρατού η συνοικία Γιάρμουκ της Δαμασκού που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος

Επόμενος στόχος του συριακού στρατού η συνοικία Γιάρμουκ της Δαμασκού που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συριακά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα νότια προάστια της Δαμασκού για να απελευθερώσουν τη συνοικία Γιάρμουκ που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι δυνάμεις που ήδη έχουν πάρει θέσεις είναι η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία και Παλαιστίνιοι φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, μόνιμοι κάτοικοι Συρίας, απόγονοι Παλαιστίνιων προσφύγων.

Στην ίδια επιχείριση για την απελευθέρωση της συνοικίας Γιάρμουκ θα συμμετάσχει και η Μεραρχία Δύναμη Τίγρης, που θεωρείται επίλεκτη μονάδα του συριακού στρατού και η Ρεπουμπλικανική Φρουρά.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των κυβερνητικών σημαίνει ότι η επίθεση θα είναι ανάλογη εκείνης για την απελευθέρωση των ανατολικών προαστίων της Δαμασκού, της Ανατολικής Γούτα.

Η συνοικία Γιάρμουκ ιδρύθηκε το 1957 ως προσφυγικός καταυλισμός Παλαιστινίων. Τότε βρισκόταν εκτός Δαμασκού.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια η Δαμασκός επεκτάθηκε και ο «καταυλισμός Γιάρμουκ» έγινε μια κανονική συνοικία, με πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των κατοίκων της συνέχισαν να είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, ωστόσο άρχισαν να ζουν και Σύροι σε αυτή.

Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, η Γιάρμουκ έγινε πεδίο μάχης μεταξύ των ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που είχαν στο πλευρό τους και την παλαιστινιακή οργάνωση Λίγουα Αλ Ασίφα, και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC) που τάχθηκε με το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Εξαιτίας των οδομαχιών περισσότεροι από 18.000 κάτοικοι της συνοικίας την εγκατέλειψαν.

Την 1η Απριλίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εισέβαλε στη συνοικία Γιάρμουκ και συγκρούστηκε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και την οργάνωση Ακνάφ Μπαΐτ Αλ Μακντίς. Οι τζιχαντιστές στο ISIS είχαν συμμάχους σε αυτή τους την επίθεση τον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα.

Στις 2 Απριλίου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ολόκληρη τη συνοικία.

Τον Απρίλιο του 2016 οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στη Γιάρμουκ υπολογίζονταν σε 7.000 με 8.000.

Στις 7 Μαΐου 2017 οι άνδρες της συριακής Αλ Κάιντα, που έχει μετονομαστεί από Αλ Νούσρα σε Ταχρίρ Αλ Σαμ, εκκένωσαν τη συνοικία αφήνοντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος σε αυτήν.

Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην επιχείριση για την απελευθέρωση της Γιάρμουκ, είναι η Προεδρική Φρουρά της Συρίας.

Πριν τον πόλεμο αριθμούσε 25.000 άνδρες. Εκτός από Προεδρική Φρουρά είναι και η φρουρά της Δαμασκού και η μόνη στρατιωτική δύναμη που επιτρεπόταν να βρίσκεται προπολεμικά μέσα στην πρωτεύουσα. Είναι δηλαδή κάτι σαν τους Πραιτοριανούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Μεραρχία Δύναμη Τίγρης είναι μια μονάδα επίλεκτων του συριακού στρατού. Αν και αποκαλούνται μεραρχία, η πραγματική τους δύναμη δεν υπερβαίνει τους χίλιους άνδρες.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από τη συγκέντρωση του συριακού στρατού στην περιοχή:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr