Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρέθηκε στη Γερμανία θησαυρός της εποχής του μεσαιωνικού βασιλιά Χάραλντ του Κυανόδοντα

Βρέθηκε στη Γερμανία θησαυρός της εποχής του μεσαιωνικού βασιλιά Χάραλντ του Κυανόδοντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα 13χρονο παιδί κι ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος ανακάλυψαν στο γερμανικό νησί Ρίγκεν έναν «μοναδικό» θησαυρό που μπορεί να ανήκε στον βασιλιά Χάραλντ τον Κυανόδοντα, ο οποίος εισήγαγε τον χριστιανισμό στη Δανία.

Ο θησαυρός αποτελείται από εκατοντάδες νομίσματα, μαργαριτάρια, ένα σφυρί του Θορ, σπασμένα δαχτυλίδια και καρφίτσες, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επικαλούμενο τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ρενέ Σεν και το περιφερειακό αρχαιολογικό γραφείο.

Ο Σεν και ο μαθητής Λούκα Μαλασνιτσένκο ανακάλυψαν τον Ιανουάριο ένα νόμισμα με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων σ’ έναν αγρό κοντά στο χωριό Σαπρόντε, στο νησί Ρίγκεν στη Βαλτική.

Και οι τοπικές Αρχές προχώρησαν στις 14 και 15 Απριλίου στην εκσκαφή του θησαυρού.

Γύρω στα εκατό νομίσματα φαίνεται πως χρονολογούνται από την εποχή του βασιλείου του Χάραλντ 1ου (910-987), ενός βασιλιά που απέρριψε τις δοξασίες των Βίκινγκ, ενοποίησε τη Δανία και άρχισε τον εκχριστιανισμό της.

Βρέθηκαν επίσης πιο αρχαία νομίσματα που προέρχονται από τόπους πολύ μακρινούς, όπως ένα ντιρχάμ της Δαμασκού που είχε μετατραπεί σε κόσμημα και χρονολογείται από το 714.

Τα πιο πρόσφατα νομίσματα χρονολογούνται από το 980, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως ο θησαυρός αυτός μπορεί να κρύφτηκε από το περιβάλλον του Χάραλντ του 1ου ο οποίος, αφού το 986 έχασε μια μάχη εναντίον του ίδιου του γιου του, είχε διαφύγει προς την Πομερανία όπου και πέθανε έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τη λογοτεχνία του 10ου αιώνα, εξηγεί το DPA.

«Έχουμε εδώ μια σπάνια περίπτωση, όπου μια ανακάλυψη μοιάζει να συνδέεται με ιστορικές πηγές», εξηγεί ο επικεφαλής αρχαιολόγος του γερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Ντέτλεφ Γιάντσεν, «ο θησαυρός του Σαπρόντε είναι μια ανακάλυψη μοναδική στο είδος της».

Κοσμήματα που χρονολογούνται από την ίδια εποχή είχαν ήδη ανακαλυφθεί όχι μακριά από εκεί, στο νησί Χίνενζεε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι ιστορικοί της περιοχής θεωρούν επίσης πως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα μπορεί να είχαν κρυφτεί κατά τη φυγή του βασιλιά.

Ο Χάραλντ ο Κυανόδους είναι μια σημαντική ιστορική φυσιογνωμία στον σκανδιναβικό χώρο.

Προς τιμήν του πήρε το όνομά της η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth.

Το σύμβολο του Bluetooth είναι εξάλλου ένα μίγμα δύο γραμμάτων του ρουνικού αλφαβήτου που αντιπροσωπεύουν τα αρχικά του βασιλιά Χάραλντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή που τραγουδούσε στο Ανόβερο (βίντεο)

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr