Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σκάναραν» τον τάφο του Τουταγχαμών για μυστικούς θαλάμους – Τι αποδείχθηκε (φωτο)

«Σκάναραν» τον τάφο του Τουταγχαμών για μυστικούς θαλάμους – Τι αποδείχθηκε (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν υπάρχουν πρόσθετοι θάλαμοι ή περάσματα πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις ραντάρ, ανέφεραν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το National Geographic.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά την ανακοίνωση του Mostafa Waziri, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, που έκανε την Κυριακή 6 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της 4ης ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης GEM για τον Τουταγχαμών, που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) στην Γκίζα.

Η ανακοίνωση ολοκληρώνει με απογοητευτικό τρόπο την έρευνα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος, Νίκολας Ριβς, θεώρησε ότι ο ταφικός θάλαμος της θρυλικής βασίλισσας της 18ης Δυναστείας Νεφερτίτη μπορεί να κρύβεται πίσω από τους τοίχους του περίφημου τάφου του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών.

Δυο δοκιμές της θεωρίας του Ριβς, με τη χρήση ειδικών ραντάρ, ήταν ασαφείς.

Η τρίτη και πιο πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη φέτος με την υποστήριξη του National Geographic Society, είναι μια κοινή επιστημονική αποστολή, υπό τον συντονισμό του Franco Porcelli του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνο και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη.

Η επιστημονική αναφορά που κατατέθηκε από τον Porcelli το Σάββατο καταλήγει με τη δήλωση:

«Καταλήγουμε, με πολύ υψηλό επίπεδο σιγουριάς, ότι η υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη κρυφών θαλάμων πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα GPR».

Το 2015, ο Ιάπωνας ειδικός Χιροκάτσου Βατανάμπε μεσω μελέτης που διεξήγαγε με ραντάρ στον τάφο του Τουταγχαμών, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπάρχουν ενδείξεις για κρυφές εισόδους στους τοίχους βόρεια και δυτικά στον νεκρικό θάλαμο.

Ωστόσο, ένα δεύτερο σκανάρισμα του τάφου με ραντάρ, από τους μηχανικούς του National Geographic Society το 2016, δεν μπόρεσε να αναπαράγει τα ίδια αποτελέσματα με τον Χιροκάτσου Βατανάμπε.

Η αναφορά που υποβλήθηκε στους Αιγύπτιους αξιωματούχους, είναι αποτέλεσμα τριών νέων αναλύσεων ραντάρ GPR, οι οποίες διεξήχθησαν το Φεβρουάριο του 2018 από τρεις ανεξάρτητες ομάδες, με κάθε ομάδα να χρησιμοποιεί διαφορετική συχνότητα.

Οι ερευνητικές ομάδες δούλεψαν σε περίοδο επτά ημερών και συνέλεξαν στοιχεία ισοδύναμα με την ανίχνευση περίπου 2.500 επιφανειακών μέτρων.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη θυρών ή κενών χώρων πίσω από τον νεκρικό θάλαμο. Είναι απογοητευτικό όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Porcelli στο National Geographic.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Στο Κάιρο την Κυριακή έξι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με Σίσι

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr