Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φυλάκιση 32 μηνών στον τραπεζίτη του Ερντογάν για τις παράνομες εμπορικές συναλλαγές με Ιράν

Φυλάκιση 32 μηνών στον τραπεζίτη του Ερντογάν για τις παράνομες εμπορικές συναλλαγές με Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε φυλάκιση 32 μηνών καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο ο Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, που δικαζόταν με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο 47χρονος, που είναι Τούρκος πολίτης, είχε κριθεί ένοχος για την υπόθεση αυτή που προκάλεσε νέες εντάσεις στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την είχε χαρακτηρίσει μάλιστα πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή του.

Οι εισαγγελικές αρχές επιδίωκαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Ατίλα, ο οποίος ήταν αναπληρωτής γενικός μάνατζερ της τράπεζας.

Οι συνήγοροί του ωστόσο επισήμαναν ότι οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούσαν ποινή μόλις 46-57 μηνών για το αδίκημα και ζητούσαν μια πολύ χαμηλότερη ποινή για τον πελάτη τους.

«Συνωμοσία υπέρ του Ιράν»

Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος στις 3 Ιανουαρίου από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αρχής γενομένης από το 2012, ο Ατίλα ενεπλάκη σε μια συνωμοσία για να βοηθήσει το Ιράν να επενδύσει τα έσοδά του από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση αυτή έπαιζε ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα στη δίκη του, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Ζαράμπ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την καταδίκη του Ατίλα, πιο πρόσφατα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την Τρίτη.

«Αν ο Χακάν Ατίλα κηρυχθεί εγκληματίας, αυτό θα ήταν σχεδόν ισοδύναμο με το να ανακηρύσσεται εγκληματίας η Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr