Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος φτιάχνει για πρώτη φορά Ακτοφυλακή με τη βοήθεια της Ελλάδας

Η Κύπρος φτιάχνει για πρώτη φορά Ακτοφυλακή με τη βοήθεια της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην σύσταση και λειτουργία Ακτοφυλακής προχωρά η Κύπρος με την βοήθεια της Ελλάδας. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση, στην Λευκωσία, του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Ιωνά Νικολάου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Για υλοποίηση της απόφασης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας θα εκπαιδευτούν σε αντίστοιχες σχολές, στις οποίες εκπαιδεύονται τα μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο κ. Κουρουμπλής εισηγήθηκε, αν είναι δυνατόν, τα πρώτα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας να μεταβούν στην Ελλάδα για εκπαίδευση στο επόμενο δεκαήμερο.

Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί μια τεράστια προσφορά, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των δικών μας στελεχών».

Επίσης, ο κ. Νικολάου είπε ότι με τον κ. Κουρουμπλή συζήτησαν για κοινές επιχειρήσεις, κοινές αρμοδιότητες των δύο Σωμάτων και για τη συμμετοχή της Κύπρου σε επιχειρήσεις, που γίνονται στην Ελλάδα, ώστε τα μέλη της κυπριακής Ακτοφυλακής να έχουν πρακτική γνώση και να αποκομίσουν την εμπειρία από την ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία, τόνισε ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι έγινε ένα πρακτικό βήμα και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβούν στην Αθήνα και να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες του λιμενικού χώρου τα μέλη που θα στελεχώσουν την κυπριακή Ακτοφυλακή, ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώση. «Αυτό θα είναι η απαρχή και θα έχει συνέχεια σε ακαδημαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι οδηγίες, που υπάρχουν από τις ηγεσίες των δύο Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, γίνονται πραγματικότητα και σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της Ακτοφυλακής, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η Κύπρος αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε ένα τόπο ιδιαίτερα υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. «Όσο αναπτύσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή η χώρα γίνεται το κέντρο μεγάλου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Όμως αυτή η ανάπτυξη συνδέεται και με μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση – ζητήματα κρίσιμα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα», ανέφερε.

Για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν να κάνουν τόσο με την εθνική ασφάλεια όσο και με την ασφάλεια απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας ή οποιαδήποτε φαινόμενα, τα οποία, πρόσθεσε, ότι «μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε τομείς της δημόσιας ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως είναι ο τουρισμός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κύπριος Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Στο λιμάνι της Γάζας το πλοίο «Open Arms» με 200 τόνους τροφίμων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr