Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώτη δύναμη στο Ιράκ οι «σαντριστές» – Νικητής ο 44χρονος Μουκτάντα Αλ Σαντρ

Πρώτη δύναμη στο Ιράκ οι «σαντριστές» – Νικητής ο 44χρονος Μουκτάντα Αλ Σαντρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ επιβεβαίωσαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου την επικράτηση του 44χρονου σιίτη θρησκευτικού Μουκτάντα Σαντρ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι, τον οποίο στηρίζει η διεθνής κοινότητα.

Όμως όλες οι πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού παραμένουν ανοικτές, καθώς κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα – συνασπισμούς δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερες από περίπου 50 έδρες στο κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές της 12ης Μαΐου, που σημαδεύτηκαν από αποχή – ρεκόρ.

Έτσι «Η πορεία για τη Μεταρρύθμιση» του κ. Σαντρ δεν είναι βέβαιο ότι θα κυβερνήσει το Ιράκ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είχαν αρχίσει ήδη μετά το τέλος της ψηφοφορίας πριν μία εβδομάδα, υπό την προστασία των δύο δυνάμεων που ασκούν επιρροή στο Ιράκ -των ΗΠΑ και του Ιράν – οι οποίες απορρίπτουν τον σιίτη ηγέτη.

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αυτή των συμφωνιών επί της αρχής, τώρα θα εισέλθουμε στη φάση του σχηματισμού συνασπισμών» για να συζητήσουμε σωστά, εκτίμησε ο Ιρακινός πολιτικός αναλυτής Χίσαμ Αλ Χασέμι.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, που πήρε αρκετές ημέρες και τις πολλές αναβολές στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η συμμαχία μεταξύ του Σαντρ και των κομμουνιστών συγκέντρωσε 54 έδρες.

Ο συνασπισμός της Χασχντ Αλ Σάαμπι, της σιιτικής πολιτοφυλακής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στηρίζεται από το Ιράν, κέρδισε 47 έδρες.

Η «Συμμαχία για τη Νίκη» του Αμπάντι, που ορίστηκε πρωθυπουργός το 2014 έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, 42.

«Η μεταρρύθμιση κέρδισε και η διαφθορά αποδυναμώθηκε», έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter ο Μουκτάντα Σαντρ, μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, εκπρόσωπος της Τεχεράνης που ασχολείται τακτικά με τις ιρακινές υποθέσεις, έφτασε στη Βαγδάτη προκειμένου να συσπειρώσει τις συντηρητικές φιλοϊρανικές σιιτικές δυνάμεις για να αντιταχθούν στον επίσης σιίτη Σαντρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr