Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο “έκπτωτος” Ραχόι μετά το σκάνδαλο με τις μίζες αποχωρεί από την πολιτική

Ο “έκπτωτος” Ραχόι μετά το σκάνδαλο με τις μίζες αποχωρεί από την πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πολιτική οριστικά, μετά την αποπομπή του από την Πρωθυπουργία εξαιτίας της πρότασης μομφής για το σκάνδαλο διαφθοράς με μίζες ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

“Η πρόθεσή μου είναι να εγκαταλείψω οριστικά την πολιτική, υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή από το να αφιερωθεί στην πολιτική”, δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο 63χρονος Ραχόι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) μετά την πρόσφατη ανατροπή του από το κοινοβούλιο.

“Είχα μια πολυτάραχη πολιτική ζωή και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να παραμείνω κι άλλο εδώ και αυτό που λέω τώρα είναι ότι δεν θα δηλώσω υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος”, το οποίο αναμένεται να εκλέξει προσεχώς τον διάδοχό του.

Μετά την ανατροπή του την Παρασκευή με πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι, κεντρική φυσιογνωμία της ισπανικής πολιτικής σκηνής εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την αρχηγία του PP.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά το 1981 στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ήταν αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας από το 2004 και ηγείτο της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2011 έως την πτώση του την περασμένη Παρασκευή.

Ως επικεφαλής της κυβέρνησης επέζησε πολλών μεγάλων κρίσεων, της ύφεσης, από την οποία έβγαλε τη χώρα έπειτα από μια αυστηρή θεραπεία λιτότητας, όπως και μηνών πολιτικού αδιεξόδου το 2016 ως και της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας πέρυσι.

Όχι όμως της πρότασης μομφής που κατατέθηκε πρόσφατα εναντίον του, της οποίας λίγοι παρατηρητές προέβλεπαν ότι θα επιβίωνε και η οποία έφερε τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία.

Το σκάνδαλο με τις μίζες και το μαύρο χρήμα που έριξε τον Ραχόι

Ο Ραχόι έπεσε στη σκιά της δικαστικής απόφασης με την οποία οδηγούνται στη φυλακή στελέχη του πρώην κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στα χρονικά της Ισπανίας.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου (Γκιούρτελ) που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα “μαύρο ταμείο” στο κόμμα, “μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989”.

Κατά τα έτη αυτά, πρωθυπουργός ήταν ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς, όπως σημειώνει ο ισπανικός Τύπος.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται 29 κατηγορούμενοι, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία επιβλήθηκαν συνολικά 351 έτη φυλάκισης.

Αναλυτικότερα, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, και του υποβλήθηκε πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ.

Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα πρώην δήμαρχος περιοχής της Μαδρίτης, Γκιγιέρμο Ορτέγκα καταδικάστηκε σε 38 έτη φυλάκισης.

Η Άνα Μάτο, τέως υπουργός Υγείας διετάχθη να επιστρέψει 28.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.

Εκτός από τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στα στελέχη του, το δικαστήριο, διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να αποπληρώσει περίπου 245.000 ευρώ, κρίνοντας ότι επωφελήθηκε μέσω ανταλλαγμάτων (“μίζες”) για συμβόλαια με τα οποία επιχειρηματίες αναλάμβαναν δημόσια έργα.

Σύμφωνα με την El Pais, εγκέφαλος της υπόθεσης, φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 51 έτη φυλάκισης. Η σύζυγός του Ροσαλία καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και ο Πάμπλο Κρέσπο, το “δεξί του χέρι”, σε 37,5 χρόνια.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, οι εταιρείες του, φούσκωναν τις τιμές των συμβολαίων που συνήπταν με το Δημόσιο, με τα “έξτρα” χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες του ίδιου, πολιτικών και αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύτηκαν για διάφορες προεκλογικές εκστρατείες του ΛΚ.

Όπως πάντως δήλωσε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου των 245.000 ευρώ που του επιβλήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως δεν υπήρξε καταδίκη κανενός μέλους της τέως κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία. Ο συντηρητικός ηγέτης που βαρύνεται για την πολιτική λιτότητας, είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε “ποτέ κανένα ζήτημα λογιστικής”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

Ασημακοπούλου: Εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ – Αποπομπές και για άλλα δυο κυβερνητικά στελέχη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr