ΤζιχαντιστέςΒαλκάνιαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑρμενίαΛιβύηΚορωνοϊός - Κορονοϊός

Γιατί ο Αφγανός πρόεδρος ανακοίνωσε για πρώτη φορά «προσωρινή εκεχειρία» με τους Ταλιμπάν

Προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν, με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, με μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γκάνι.

Η εκεχειρία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα «27η ημέρα του Ραμαζανιού και θα συνεχιστεί ως την πέμπτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ», που πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο Γκάνι ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν ως τις 20 Ιουνίου, όπως ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων τζιχαντιστών θα συνεχιστούν.

Ο Αφγανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο, αποτελεί απάντηση στην «ιστορική φάτουα των Αφγανών ουλεμάδων» που κήρυξαν τη Δευτέρα ότι η τρομοκρατία αντιβαίνει στις αρχές του Ισλάμ.

Περισσότεροι από 2.000 θρησκευτικοί διδάσκαλοι από όλη τη χώρα συναντήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη σκηνή της Λόγια Ζίργκα (Μεγάλου Συμβουλίου) και εξέδωσαν φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, με την οποία απαγορεύουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζητούν από τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να επιτρέψουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

«Οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία νομική βάση, μόνο οι Αφγανοί είναι θύματά τους.

»Και δεν έχουν καμία θρησκευτική ή ανθρωπιστική αξία», αναφέρει το κείμενο των ουλεμάδων, το οποίο προσθέτει ότι «η στήριξη και η χρηματοδότησή τους είναι αντίθετες στη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.

ΟΗΕ: 20.000 ξένοι μισθοφόροι και τζιχαντιστές παραμένουν στη Λιβύη

Σουλεϊμάν Σοϊλού: Δεν υπάρχει ζήτημα δολοφονίας του Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Ερντογάν το 2023 χαλίφης στην Αγία Σοφία – Η Τουρκία γίνεται Ιράν

Τζιχαντιστές του ISIS σχεδίαζουν να δολοφονήσουν τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου