Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστράφηκε στην Ισπανία κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου του 1493

Επιστράφηκε στην Ισπανία κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου του 1493
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από πολυετείς έρευνες, οι αμερικανικές Αρχές επέστρεψαν στην Ισπανία το αντίγραφο της περίφημης επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου του 1493 που είχε κλαπεί από την εθνική βιβλιοθήκη της Καταλονίας.

Το έγγραφο που κλάπηκε ήταν ένα από τα 16 αντίγραφα που είχαν γίνει την εποχή εκείνη, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Κολόμβου, της επιστολής στην οποία ο θαλασσοπόρος εξερευνητής παρουσίαζε στο ισπανικό στέμμα τις ανακαλύψεις του.

Η επιστολή παραδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ουάσιγκτον, κλείνοντας έτσι μια έρευνα που κράτησε πάνω από επτά χρόνια και στην οποία ενεπλάκησαν επίσης η Γαλλία και η Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η έρευνα ξεκίνησε το 2011, αφού ένας πληροφοριοδότης ενημέρωσε τις αμερικανικές Αρχές ότι πολλά αντίγραφα αυτής της περίφημης επιστολής είχαν κλαπεί από ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και είχαν αντικατασταθεί με πλαστά.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι το αντίγραφο της βιβλιοθήκης της Βαρκελώνης είχε πουληθεί για πρώτη φορά το 2005 έναντι 600.000 ευρώ από Ιταλούς παλαιοβιβλιοπώλες.

Το 2011 βγήκε και πάλι στην «αγορά» και πουλήθηκε ξανά έναντι 900.000 ευρώ.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, ο «ιδιοκτήτης» της επιστολής, που δεν κατονομάστηκε, δέχτηκε να την παραδώσει στις αμερικανικές Αρχές που απευθύνθηκαν σε ειδικούς και πιστοποίησαν την αυθεντικότητά της.

«Είναι πραγματικά τιμή μας να επιστρέψουμε αυτό το ιστορικά σημαντικό έγγραφο στην Ισπανία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη της», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Γουάις.

Ο πρεσβευτής της Ισπανίας Πέδρο Μορένες χαιρέτισε τους «δεσμούς» μεταξύ της Μαδρίτης και της Ουάσινγκτον και την συνεργασία των αμερικανικών Αρχών με τις ισπανικές που επέφερε καρπούς και οδήγησε «στην επιστροφή αυτού του πολιτιστικού αγαθού στην Ισπανία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr