Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σφαγή» ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα για το Aquarius – Κανείς δεν θέλει τους μετανάστες

«Σφαγή» ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα για το Aquarius – Κανείς δεν θέλει τους μετανάστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και υποδοχής μεταναστών.

Η Ρώμη εγκαλεί την εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αφήνει τους άλλους να σηκώσουν μόνοι το βάρος και απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της χώρας.

Η Βαλέτα επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius, που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 600 διασωθέντες μετανάστες, διατεινόμενη ότι δεν εμπίπτει στην δική της δικαιοδοσία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υποστήριξε πως «η Μάλτα ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Οι μαλτέζικες αχές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» σημείωσε ο Κόντε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η Μάλτα «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα. Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Σημειώνεται ότι στο πλοίο επιβαίνουν 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά κυοφορούσες γυναίκες. Η Ιταλία έχει στείλει δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Aquarius και μπορεί να το έχει ανάγκη» τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Μετά και την εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ των ενιαίων κριτηρίων για την παροχή ασύλου. Ωστόσο στο πώς θα ανακοπούν οι μεταναστατευτικές ροές και πόσα βάρη θα σηκώνουν οι χώρες υποδοχής, θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών ουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου.

Το 2017 είχαν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου 2.853 μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr