Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τέλος λαμβάνει η ολιγοήμερη εκεχειρία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, μετά την απόρριψη της έκκλησης του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός.

«Η κατάπαυση του πυρός τερματίζεται απόψε και οι επιχειρήσεις μας θα ξαναρχίσουν, αν το θέλει ο θεός.

»Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι εχθροπραξίες θα επαναληφθούν από σήμερα Δευτέρα.

O εκπρόσωπος δεν έκανε καμιά άμεση αναφορά στην έκκληση του προέδρου Γάνι, ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκόπευε να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός από κυβερνητικής πλευράς και κάλεσε τους Ταλιμπάν να πράξουν το ίδιο. Την ανακοίνωσή του χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχαν κάθε πρόθεση να τηρήσουν την παράταση που ήθελε ο πρόεδρος Γάνι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για μια «ιστορική» εκεχειρία.

Μέσω Twitter ένας εκπρόσωπος του προέδρου Γάνι ανέφερε την Κυριακή ότι σκοπός ήταν η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί για δέκα ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας θα αμυνθούν αν δεχθούν επίθεση.

Την αναγγελία των Ταλιμπάν ακολούθησε μια επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, σε μια επαρχία στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 50, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε λίγες ώρες αργότερα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στη διάρκεια της εκεχειρίας, που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα διαρκούσε οκτώ ημέρες από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων και τρεις ημέρες από πλευράς των Ταλιμπάν, εκτυλίχθηκαν σκηνές αδελφοσύνης – χωρίς προηγούμενο- ανάμεσα σε ισλαμιστές, πολίτες και μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, πράγμα πάντως που ορισμένοι διοικητές των Ταλιμπάν δεν είδαν με ιδιαίτερα καλό μάτι.

Η εκεχειρία ωστόσο αμαυρώθηκε το Σάββατο από μια επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος εν μέσω ενός πλήθους το οποίο είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τη διακοπή των εχθροπραξιών, στην περιοχή Ροντάτ της επαρχίας Ναγκαρχάρ.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 65.

Την ευθύνη και γι’ αυτή την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, που δεν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς αφορούσε μόνο τους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 38 μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Β/Α Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr