Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν απέναντι στα τουρκικά κατά μήκος των ορίων της Μανμπίτζ

Αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν απέναντι στα τουρκικά κατά μήκος των ορίων της Μανμπίτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν κατά μήκος των ορίων της περιοχής της Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, ενώ από την άλλη πλευρά, στα συριακά εδάφη που κατέχονται από τον τουρκικό στρατό, περιπολούν Τούρκοι στρατιώτες.

Η περιοχή της Μανμπίτζ ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που την απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στις 12 Αυγούστου 2016.

Η πόλη της Μανμπίτζ και η γύρω περιοχή της αυτοδιοικούνται από ένα τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, έναν Αρμένιο και ένα Τσετσένο.

Στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα για να αποτρέψουν μια πιθανή επίθεση της Τουρκίας για την κατάληψη και αυτής της περιοχής, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Οι αμερικανικές περιπολίες από τη μία πλευρά και των τουρκικών στρατευμάτων από την άλλη, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ αμερικανικής και τουρκικής κυβέρνησης.

Τουρκικές πηγές προσπάθησαν να αφήσουν να εννοηθεί ότι οι περιπολίες με τους Αμερικανούς είναι κοινές, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Έρικ Πάχον, αποσαφήνισε ότι είναι ξεχωριστές περιπολίες, σε διαφορετικά εδάφη, αλλά «συντονίζονται».

Ο Έρικ Πάχον υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχουν εισέλθει τουρκικές περιπολίες στο έδαφος της Μανμπίτζ.

Προφανώς και αυτό που οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμφανίσουν ως κάποια είδηση δεν αποτελεί νέο, αφού εδώ και μήνες αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ορίων της Μανμπίτζ και περιπολούν για να μην επιτρέψουν περαιτέρω τουρκική προέλαση στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διακηρύξει ότι μετά την κατάληψη του κουρδικού θύλακα της Εφρίν επίσης στη βορειοδυτική Συρία, σειρά θα είχε η πόλη της Μανμπίτζ με την ύπαιθρό της.

Οι Τούρκοι με διασπορά ψευδών ειδήσεων από επίσημα κυβερνητικά χείλη ισχυρίζονταν ότι είχαν δήθεν καταλήξει με τους Αμερικανούς σε συμφωνία να συνδιοικήσουν τη Μανμπίτζ. Η Ουάσιγκτον διέψευσε εκείνους τους τουρκικούς ισχυρισμούς κάθε φορά.

Η Μανμπίτζ είναι στρατηγικής σημασίας για να την παραδώσουν οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι σύμμαχοί τους στον Ερντογάν. Το ελληνιστικό όνομα της Μανμπίτζ είναι «Ιεράπολις».

Στον πολεμικό χάρτη που ακολουθεί, με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, με γαλάζιο τα υπό τουρκική κατοχή, με κόκκινα τα κυβερνητικά και με πράσινο η Αλ Κάιντα και οι άλλοι τζιχαντιστές. Με το κιτρινοπορτοκαλί είναι μια ζώνη που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr