Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί φλέγονται η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης αυτό το καλοκαίρι;

Αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί φλέγονται η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης αυτό το καλοκαίρι;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το καλοκαίρι του 2018 βρίσκει την Ευρώπη και τον κόσμο να φλέγεται. Θύματα και τεράστιες καταστροφές από φονικές πυρκαγιές δεν μετράμε μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Σουηδία και αρκετές ακόμη περιοχές.

Παράλληλα έντονες ανησυχίες προκαλεί το κύμα καύσωνα και οι θερμοκρασίες ρεκόρ από τον Καναδά έως την Αλγερία και από τη Βρετανία έως το Ομάν και την Ιαπωνία, αλλά και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, που αφήνουν επίσης πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Οι πυρκαγιές τείνουν να κατακαίουν την τελευταία δεκαετία μία έκταση διπλάσια του μεγέθους της Βρετανίας κάθε χρόνο.

Οι περισσότερες ξεσπούν σε απομονωμένες περιοχές, όπως στις σαβάνες της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής ή σε δάση από την Αλάσκα έως την ανατολική Σιβηρία όπως διαβάζουμε σε ανάλυση του BBC. Kαθώς όμως δεν απειλούνται ζωές, εστίες, υποδομές, δύσκολα μαθαίνουμε για αυτές.

Τα ρεπορτάζ είναι λογικό να εστιάζουν στις τραγωδίες, που φέτος χτυπούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την Ευρώπη.

Από 1η Ιανουαρίου έως 24 Ιουλίου κατεγράφησαν 427 πυρκαγιές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας στο ίδιο διάστημα ήταν αρκετά χαμηλότερος, στις 298 πυρκαγιές.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκταση που έχει καεί, περίπου 55.700 εκτάρια είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου των 112.00 εκταρίων.

Στις ΗΠΑ αντιθέτως αν και ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος είναι οριακά κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (99 πυρκαγιές σε 14 πολιτείες), η έκταση που έχει καταστραφεί είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου.

Αυτό που εκπλήσσει στην περίπτωση της Ευρώπης είναι το γεγονός ότι- παρά την τραγωδία στην Ελλάδα- η συνολική έκταση που έχει καεί φέτος στις χώρες της Μεσογείου είναι μικρότερη του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στη Βορειοδυτική Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά.

Στη Βρετανία η έκταση που έχει καεί από τις αρχές του έτους είναι 13.888 εκτάρια, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου της δεκαετίας.

Στη Σουηδία είναι 18.500 εκτάρια, δηλαδή 41(!) φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου. Σε περιοχές της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, αλλά και της Γερμανίας οι καμένες εκτάσεις είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερες του φυσιολογικού.

Αντιθέτως στην Ιταλία, την Κροατία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (που έζησε πέρυσι τη δική της κόλαση) φέτος οι καταστροφές είναι πολύ μικρότερες του μέσου όρου.

Οι εμπρησμοί, η αλλαγή στη χρήση γης ή η απουσία επαρκούς σχεδιασμού είναι βέβαια παράγοντες, που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Δεν είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι φέτος η βορειοδυτική Ευρώπη ζει ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα. Και δεν είναι μόνη.

Χώρες όπως η Αλγερία και η Ιαπωνία βλέπουν το θερμόμετρο να σπάει κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού National Oceanic and Atmospheric Administration στο διάστημα 30 ημερών έως και τις 27 Ιουλίου τα θερμόμετρα κατέγραψαν παγκοσμίως 3.092 νέα υψηλά ημέρας και 55 ιστορικά ρεκόρ, καθώς ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο σε δεκάδες χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική κρίση: SOS για ξηρασία και λειψυδρία στην Ελλάδα – Νωρίτερα θα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

RND: Καίγονται ξανά τα δάση στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Τουρκία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Έως και 31°C ο καιρός τις επόμενες ημέρες – Εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό

Ισχύουν τα σενάρια για «καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις» το 2024; – Τι απαντά ο Μαρουσάκης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr