Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύρος Πρέσβης στον ΟΗΕ: Θέλουμε πίσω όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία

Σύρος Πρέσβης στον ΟΗΕ: Θέλουμε πίσω όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Αλ Τζααφάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση της Συρίας έχει το νόμιμο δικαίωμα να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας της Ιντλίμπ.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί σε αυτό το θέμα. Η περίοδος λειτουργίας των ζωνών αποκλιμάκωσης έχει χρονικά όρια. Δεν μπορούν να επεκταθούν χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης. Είναι νόμιμο δικαίωμα του συριακού λαού να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που καταλήφθηκαν από την Τουρκία», δήλωσε ο Σύρος διπλωμάτης, που είναι επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία στο Σότσι της Ρωσίας.

Η Τουρκία κατέλαβε με δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας», εδάφη στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού και στη συνέχεια έθεσε υπό τον έλεγχό της την κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και της Αχράρ Αλ Σαμ επαρχία Ιντλίμπ. Όλα αυτά στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία έθεσε υπό τον έλεγχό της την Ιντλίμπ στα πλαίσια της συμφωνίας περί δημιουργίας «ζωνών αποκλιμάκωσης» που έκανε με τη Ρωσία και το Ιράν.

Η συριακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατέλαβε, στα οποία ήδη εγκαθιστά τουρκική διοίκηση, εφαρμόζοντας την ίδια τακτική με τη βόρεια Κύπρο.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμιστικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο, το οποίο και θα ενσωματώσει αφού το εκτουρκίσει.

Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε με ανοιχτό πράσινο τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία με στρατιωτικές επιχειρήσεις και σκούρο πράσινο την επαρχία Ιντλίμπ. Οι μπλε πύργοι περιμετρικά της Ιντλίμπ είναι τα τουρκικά οχυρά-παρατηρητήρια που υποτίθεται εποπτεύουν την εκεχειρία στη «ζώνη αποκλιμάκωσης»:

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους, ότι η επαρχία της Ιντλίμπ και οι άλλες «φωλιές» τρομοκρατών στο έδαφος της χώρας του αποτελούν προτεραιότητα για τον συριακό στρατό.

Ο Μπασάρ Αλ Τζααφάρι κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη Συρία να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων, συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πρόσφυγες στη Συρία», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του συγκροτεί συνταγματική επιτροπή για τη δημιουργία νέου Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr