Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζόζεφ Ντάνφορντ: Η Μανμπίτζ θα παραμείνει στα χέρια των κατοίκων της – Οι ΗΠΑ δεν δίνουν την πόλη στον Ερντογάν

Τζόζεφ Ντάνφορντ: Η Μανμπίτζ θα παραμείνει στα χέρια των κατοίκων της – Οι ΗΠΑ δεν δίνουν την πόλη στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στους Τούρκους ότι η πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, δεν πρόκειται να περιέλθει υπό τον έλεγχο τους και θα παραμείνει στα χέρια των κατοίκων της.

Όπως δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός και αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ, η μελλοντική «διακυβέρνηση της Μανμπίτζ» θα «προέρχεται από τους ανθρώπους που είναι από τη Μανμπίτζ», ανεξάρτητα από «την εθνικότητά τους».

Αυτό αποτελεί μέρος της συνεννόησης που οι ΗΠΑ κατέληξαν με την Τουρκία, εξήγησε ο στρατηγός Ντάνφορντ, απαντώντας σε ερώτηση κρατικού τουρκικού ΜΜΕ.

Η δήλωση του Αμερικανού στρατηγού ήταν η πιο ξεκάθαρη και πιο επίσημη εξήγηση από Αμερικανό αξιωματούχο για το πώς οι ΗΠΑ βλέπουν το μέλλον της Μανμπίτζ μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ιστορικό της Μανμπίτζ

Η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού -δυτικά του ποταμού Ευφράτη, πέρασε στα χέρια των εξεγερμένων στις 20 Ιουλίου 2012.

Τον Ιανουάριο το 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, που τη μετέτρεψε σε ένα από τα ισχυρότερα προπύργιά του στη βορειοδυτική Συρία. Μεταξύ άλλων ήταν και το κέντρο διακίνησης της αρχαιοκαπηλίας των τζιχαντιστών.

Τον Ιούνιο του 2016 οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, πέρασαν τον ποταμό Ευφράτη σε μια εκστρατεία με στόχο την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Η πόλη τελικά απελευθερώθηκε στις 12 Αυγούστου 2016 μετά από δίμηνη άγρια μάχη.

Μετά την απελευθέρωση

Όταν οι Κούρδοι απελευθέρωσαν τη Μανμπίτζ ξεκίνησαν αμέσως τη συγκρότηση τοπικής φρουράς, στα πλαίσια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και αφού δημιουργήθηκε ένα πρώτο σώμα ικανό να υπερασπιστεί τη Μανμπίτζ οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) -της κυρίως συνιστώσας των SDF- επέστρεψαν στις βάσεις τους ανατολικά του Ευφράτη.

Αργότερα γύρω από τη Μανμπίτζ αναπτύχθηκαν και ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις για την προστασία της τόσο από τους τζιχαντιστές μισθοφόρους των Τούρκων όσο και από τον τουρκικό στρατό.

Οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν τη Μανμπίτζ, θεωρώντας ότι η πόλη τελεί υπό κουρδικό έλεγχο. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η Μανμπίτζ διοικείται από 13 επιτροπές κατοίκων της που αποτελούνται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, έναν Αρμένιο και ένα Τσετσένο.

Στην αυτοδιοίκηση της πόλης δηλαδή εκπροσωπούνται όλες οι κοινότητες της πολυεθνικής αυτής συριακής πόλης.

Επειδή όμως η πόλη συμμετέχει στη δημοκρατική συμμαχία των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η Τουρκία θέλει να τη θέσει υπό τον έλεγχό της, κατακτώντας έτσι όλα τα εδάφη βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού μέχρι τον Ευφράτη, ολοκληρώνοντας δηλαδή την ανάκτηση των οθωμανικών εδαφών που προβλέπονται από τον «Όρκο του Έθνους», επικαλούμενη δήθεν ότι η Μανμπίτζ κατέχεται από το κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Βεβαίως οι Αμερικανοί που είναι εγκατεστημένοι μέσα και περιμετρικά της Μανμπίτζ έχουν εικόνα από πρώτο χέρι και δεν περιμένουν «ενημέρωση» από τους Τούρκους.

Τα σχέδια των Τούρκων

Οι Τούρκοι κατά καιρούς διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν κατέληξαν σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς για τη Μανμπίτζ, με πάντοτε να εννοείται ότι οι Αμερικανοί θα τους την παραδώσουν.

Από τις δηλώσεις του Τζόζεφ Ντάνφορντ γίνεται σαφές ότι η πόλη δεν πρόκειται να περιέλθει σε τουρκικά χέρια.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξήγησε ακόμα ποια είναι ακριβώς η «συνεργασία» μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στα όρια μεταξύ της Μανμπίτζ και των τουρκοκρατούμενων περιοχών της Συρίας.

«Πριν από δύο μήνες, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους, ευρύτερα, με την κατάσταση της ασφάλειας στη βόρεια Συρία» αλλά «εστιάσαμε στη Μανμπίτζ».

»Η συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία σχετικά με τη Μανμπίτζ περιλαμβάνει δύο φάσεις.

»Στην πρώτη φάση, κάθε μεριά πραγματοποιεί ξέχωρες περιπολίες (σ.σ. στα όρια μεταξύ της Μανμπίτζ και των τουρκοκρατούμενων εδαφών).

»Η φάση αυτή ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και περιλαμβάνει περιπολίες έξω από την πόλη.

»Η δεύτερη φάση», εξήγησε ο Ντάνφορντ, «θα περιλαμβάνει κοινές περιπολίες μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων».

Αλλά αυτές οι περιπολίες «δεν είναι ακόμα σχεδιασμένες για να εισέρχονται στην πόλη», είπε ο συνταγματάρχης Ράιαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μιλώντας στο Kurdistan24.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν κοινές περιπολίες Τούρκων και Αμερικανών.

Πρώτον χρειάζεται να υπάρξει ένα κοινό κέντρο διοίκησης, χρειάζεται κοινή εκπαίδευση των ανδρών και μια συμφωνία κανόνων εμπλοκής και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τις περιπολίες.

Η υλοποίηση δηλαδή της συνεννόησης για κοινές περιπολίες έχει μέλλον ακόμα και σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται ως παράδοση της Μανμπίτζ στους ισλαμιστές μισθοφόρους των Τούρκων, δηλαδή στο ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του έτους όταν η Τουρκία εισέβαλε στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διακηρύξει ότι μετά την κατάληψη της Εφρίν στόχος του ήταν να καταλάβει και τη Μανμπίτζ.

Τότε ενισχύθηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περίμετρο της Μανμπίτζ στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Τούρκους ότι οποιαδήποτε προέλαση προς την πόλη θα τους έφερνε αντιμέτωπους με αμερικανικά πυρά.

Στην κεντρική φωτογραφία, Αμερικανοί στρατιώτες σε θέσεις μάχης έξω από τη Μανμπίτζ παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr