Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

46 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συνέλαβαν οι Ιρακινοί γύρω από τη Μοσούλη

46 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συνέλαβαν οι Ιρακινοί γύρω από τη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ιρακινή Αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη 26 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στα βορειοδυτικά της πόλης Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Όπως δήλωσε ο Ιρακινός Αστυνόμος Β΄, Ομάρ Σαμπάχ, της Διοίκησης Επιχειρήσεων επαρχίας Νινευή, «οι δυνάμεις ασφαλείας μας πραγματοποίησαν μια επιχείριση βασισμένες σε πληροφορίες από τους πολίτες κοντά στην κωμόπολη Μπαντούς για την παρουσία μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι άνδρες μας απέκλεισαν την περιοχή».

Στη συνέχεια, όπως διηγήθηκε ο αστυνόμος Β΄ Σαμπάχ, «συνελήφθησαν 26 τζιχαντιστικές, που κατείχαν όπλα και χειροβομβίδες έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Οι συλληφθέντες τζιχαντιστές οδηγήθηκαν στα κρατητήρια μέχρι να γίνουν οι δίκες τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομαδική σύλληψη τζιχαντιστών μελών του ISIS στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης μέσα σε λίγες ημέρες.

Τη Δευτέρα ακόμα 20 τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων και πέντε γυναικών, συνελήφθησαν νότια της Μοσούλης.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες 46 τζιχαντιστές συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις έξω από τη Μοσούλη.

Ιστορικό

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι ανακοίνωσε στα τέλη του 2017 τη στρατιωτική νίκη του Ιράκ επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μόνο στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης (16 Οκτωβρίου 2016 – 9 Ιουλίου 2017) σκοτώθηκαν περισσότεροι από 25.000 τζιχαντιστές μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ιρακινές Αρχές έχουν ισχυριστεί ότι κρατάνε αιχμαλώτους ακόμα 25.000 περίπου τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ όμως δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Ένοπλες ομάδες διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στα όρη και στην έρημο, ενώ κρυφοί πυρήνες μέσα στις πόλεις πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια ιρακινή οργάνωση. Προέκυψε από τη συγχώνευση της ιρακινής Αλ Κάιντα με τους πλέον σκληροπυρηνικούς μπααθιστές (αραβοσοσιαλιστές) οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αραβοσοσιαλιστές του Σαντάμ και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα «συναντήθηκαν» στις αμερικανικές φυλακές όπου κρατούνταν μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Εκεί αποφάσισαν να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη Δύση.

Οι μπααθικοί εγκατέλειψαν την κοσμικότητα του αραβοσοσιαλιστικού κινήματος Μπαάθ και υιοθέτησαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό ως μέσο στρατολόγησης και φανατισμού.

Πολλοί από τους ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν πρώην τζιχαντιστές αλλά πρώην αξιωματούχοι -μέχρι και μέλη της κυβέρνησης- του Σαντάμ Χουσεΐν, αξιωματικοί, αστυνομικοί, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του σανταμικού καθεστώτος.

Για αυτό και το Ισλαμικό Κράτος είναι δύσκολος αντίπαλος. Δεν δημιουργήθηκε από «άτακτους» φανατικούς, αλλά από πρώην κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που συνειδητά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για την επίτευξη του στόχου τους να πάρουν πίσω την εξουσία που έχασαν το 2003.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr