Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε τουρκικό προτεκτοράτο μετατρέπεται η Ιντλίμπ – Τουρκικός στρατός θα καταλάβει και την πρωτεύουσα της επαρχίας

Σε τουρκικό προτεκτοράτο μετατρέπεται η Ιντλίμπ – Τουρκικός στρατός θα καταλάβει και την πρωτεύουσα της επαρχίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης περιμετρικά των ισλαμοκρατούμενων εδαφών, που στην ουσία κατοχυρώνουν τη δημιουργία ισλαμικού ψευδοκράτους-προτεκτοράτου της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα στείλει επιπλέον στρατεύματα σε πολλές περιοχές της Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ιντλίμπ, πρωτεύουσας της επαρχίας.

Η τουρκική κατοχή στην Ιντλίμπ αναμένεται να επισημοποιηθεί το επόμενο διάστημα με τις ευλογίες της Ρωσίας, η οποία προφανώς έκρινε ότι δεν αξίζει μια σύγκρουση με τους Τούρκους για ένα «κομμάτι» της Συρίας, από τη στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα συγκρότησαν κοινό μέτωπο σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και πιθανώς και Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως το μήνυμα το έλαβαν οι Ρώσοι το βράδυ της Δευτέρας από τους Ισραηλινούς, που έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη Λαοδίκεια, στις ακτές της Μεσογείου, ότι κάθε απόπειρα εμπλοκής τους στην Ανατολική Μεσόγειο θα απαντηθεί δυναμικά.

Στην Ιντλίμπ οι ισλαμιστές πανηγύρισαν τη συμφωνία ανεμίζοντας τις τρίχρωμες σημαίες (με πράσινο) της «συριακής επανάστασης» μαζί με τουρκικές, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Τουρκικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο η Ιντλίμπ

Το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος που θα περιλαμβάνει τα εδάφη που κατέχουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ και ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Αυτό το ψευδοκράτος θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο, όπως και τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία κατάφερε να ματαιώσει την επιχείριση απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, επειδή θα χαλούσε τον σχεδιασμό της για εδαφικά κέρδη στη Συρία.

O Ερντογάν εξαρχής έχει διακηρύξει ότι θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα εκεί που τα έχει ορίσει το «Όρκος του Έθνους».

Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Τουρκία επεκτείνεται εγκαθιδρύοντας ψευδοκράτη

Μέσω της ανακήρυξης ψευδοκρατών η Τουρκία έχει βρει τον τρόπο να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και να προσαρτά εμμέσως τα εδάφη που αναφέρονται ως «τουρκικά» στον Όρκο του Έθνους (Misak-ı Millî), όπως ονομάζεται το ψήφισμα (28/01/1920) του τελευταίου Οθωμανικού Κοινοβουλίου, που όρισε τις κόκκινες γραμμές των συνόρων του νέου τουρκικού έθνους-κράτους.

Αν και στη Λωζάνη το 1923 η Τουρκία συμβιβάστηκε στα χαρτιά με λιγότερα εδάφη, η πρώτη παραβίαση δεν άργησε.

Το 1938 η επαρχία της Αντιόχειας και της Αλεξανδρέττας -έδαφος της Συρίας- κηρύχθηκε «ανεξάρτητο κράτος» με το όνομα «Κράτος του Χατάι», δηλαδή «Κράτος των Χετταίων» όπως το ονόμασε ο Κεμάλ.

Ένα χρόνο μετά αυτό το ψευδοκράτος προσαρτήθηκε με δημοψήφισμα στην Τουρκική Δημοκρατία ως «επαρχία του Χατάι». Η Συρία ακόμα και σήμερα το θεωρεί έδαφός της και ως τέτοιο το απεικονίζει στους χάρτες που τυπώνει.

Στον «Όρκο του Έθνους» περιλαμβάνονται επίσης ως «τουρκικά» τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ η Δυτική Θράκη. Το 1974 η Τουρκία κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο και το 1983 ανακήρυξε το ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ». Το τουρκικό «σχέδιο Β΄» για την Κύπρο, στο οποίο έχει αναφερθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίχως να επισέλθει σε λεπτομέρειες, δεν είναι άλλο από την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ύστερα προφανώς από κάποιο δημοψήφισμα παρωδία όπως έγινε και στο Χατάι.

Η ίδια απαράλλακτη τακτική εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή από τον νεο-οθωμανικό ιμπεριαλισμό και στα εδάφη που εποφθαλμιά σε Συρία και Ιράκ, με τη Συνθήκη της Λωζάνης να παραβιάζεται κατάφωρα κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και το Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν διαψεύδει, αλλά και στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας εξέφρασε την επιθυμία του για «αναθεώρηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ πριν δύο χρόνια ισχυρίστηκε ότι για εκείνον «δεν έληξε ακόμα ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μας. (…) Πρωταρχικός όρος του αγώνα μας είναι να μην ξεχαστεί το Misak-ı Millî».

Ψευδοκράτος του Ερντογάν και της Αλ Κάιντα

Οι Τούρκοι συγκρότησαν στα κατεχόμενα στη βόρεια Συρία ένα μισθοφορικό στρατό αρκετών χιλιάδων «ατάκτων» από πρώην τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, της συριακής Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων.

Είναι ο παλιός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) με νέα διοίκηση τουρκική και στρατολογημένους από όλα τα «μπουμπούκια« του συριακού εμφυλίου.

Οι πιο έμπιστοι από αυτούς τους μισθοφόρους είναι οι Τουρκμένοι, μια τουρκική φυλή που ζει στη Συρία, οι οποίοι φοράνε τουρκικές στολές και φέρουν το τουρκικό εθνόσημο.

Στην Ιντλίμπ την εξουσία μοιράζονταν μέχρι εχθές, διότι τώρα αναλαμβάνει η Τουρκία, η συριακή Αλ Κάιντα, το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, που πλέον ονομάζεται Ταχρίρ Αλ Σαμ και η τουρκόφιλη Αχράρ Αλ Σαμ.

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ λέγεται ότι έχει έως και 20.000 άνδρες καλά εκπαιδευμένους. Άλλους 20.000 λέγεται ότι έχει και η Αχράρ Αλ Σαμ με σύμμαχο την Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι με περίπου 7.000 άνδρες.

Στα δυτικά της Ιντλίμπ, στην πόλη Τζισρ Αλ Σούγκουρ, είναι εγκατεστημένοι μια δύναμη από 3.000 έως 10.000 Τουρκομογγόλοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν.

Αυτοί είναι από τις τουρκικές φυλές της κεντρικής Ασίας και της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Ο σκληρός τους πυρήνας αποτελείται από Ουιγούρους, μια τουρκική φυλή της Κίνας με μογγολικά χαρακτηριστικά.

Αν και παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στις στολές τους φοράνε το τουρκικό εθνόσημο.

Συνολικά η δύναμη των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ αριθμεί από 50.000 έως 60.000 άνδρες.

Διαβάστε σχετικά: Τι είναι ο τουρκικός Όρκος του Έθνους

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Ο εικονιζόμενος χάρτης δείχνει το νέο καθεστώς στην Ιντλίμπ μετά τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν. Τα τουρκικά σημαιάκια δείχνουν τα σημεία που βρίσκονται τα τουρκικά παρατηρητήρια-οχυρά που προστατεύουν τους τζιχαντιστές. Μεταξύ αυτών και των συριακών εδαφών βλέπετε την «αποστρατικοποιημένη ζώνη» φάρδους 15 χιλιομέτρων, δηλαδή μια άλλη πράσινη γραμμή όπως της Κύπρου. Από την κυβερνητική πλευρά βλέπετε με σημαιάκια που θα αναπτυχθούν ρωσικές και ιρανικές φρουρές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr