Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαστήριο του Περού ακύρωσε την προεδρική χάρη στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι

Δικαστήριο του Περού ακύρωσε την προεδρική χάρη στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Περού,

Στην ακύρωση της προεδρικής χάρης που είχε χορηγηθεί στον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, στα τέλη του περασμένου έτους, προχώρησε ένας Περουβιανός δικαστής και διέταξε την άμεση σύλληψή του και την επιστροφή του στη φυλακή.

Ο 80χρονος πρώην αρχηγός του κράτους, που εξέτιε ποινή 25 χρόνων κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά, έλαβε την 24η Δεκεμβρίου 2017 χάρη από τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, για λόγους υγείας.

Ο δικηγόρος του και η κόρη του, επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης, η Κέικο Φουτζιμόρι, δήλωσαν σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο Φουτζιμόρι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η απόφαση του Κουτσίνσκι να δώσει χάρη στον Φουτζιμόρι είχε ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στη χώρα και πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις και παραιτήσεις υπουργών.

Ο Κουτσίνσκι κατηγορήθηκε πως παζάρεψε αυτή την απόφαση με ορισμένα μέλη του πολιτικού κινήματος που είχε ιδρύσει ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.

Ιστορικό

O Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (Alberto Fujimori) είναι Ιάπωνας-Περουβιανός πολιτικός, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Περού από τις 28 Ιουλίου 1990 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2000.

Απαλλάχθηκε ερήμην από τα καθήκοντά του από το Κογκρέσο για διαφθορά και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάστηκε μετά από πολυετή εξορία στην Ιαπωνία σε ποινή φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2009 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του στη δολοφονία 25 ανθρώπων ενώ βρισκόταν στην εξουσία (1990-2000). Έχει καταδικαστεί και για υποθέσεις διαφθοράς σε μικρότερες ποινές.

Είναι η πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική που εκλεγμένος δημοκρατικά πρόεδρος -αν και όχι εν ενεργεία- καταδικάζεται στην ίδια του τη χώρα για εγκλήματα που συνδέονται με καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Φουτζιμόρι κατηγορήθηκε ότι έδωσε εντολή σε τάγματα θανάτου του στρατού να προχωρήσουν σε δυο σφαγές με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 25 άνθρωποι.

Ο ίδιος είναι ταυτισμένος με την εφαρμογή σκληρού νεοφιλελεύθερου οικονομικού προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πυκνώνει το μυστήριο με τις μούμιες «εξωγήινων» από το Περού

Στο Κογκρέσο του Μεξικού τα υποτιθέμενα «αρχαία πτώματα εξωγήινων»

Φυλή ιθαγενών στο Περού ζητά στρατιωτική προστασία επειδή δέχεται επιθέσεις από δίμετρους εξωγήινους

Σειρά συναντήσεων Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Έκαψε ζωντανή την 18χρονη σύντροφό του γιατί τον χώρισε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr