Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου νίκησε στον α΄ γύρο των εκλογών στη Βραζιλία – Εκλέγει και δύο γιους του

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου νίκησε στον α΄ γύρο των εκλογών στη Βραζιλία – Εκλέγει και δύο γιους του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου θα κριθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στον β΄ γύρο των εκλογών θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικης επιτροπής της χώρας, ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών και ο Αντάτζι το 28,37%.

Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας που υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές, αύξησε το ποσοστό του την τελευταία εβδομάδα.

Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε πριν από έναν μήνα σε προεκλογική συγκέντρωση, και η οποία τον εμπόδισε να συνεχίσει την εκστρατεία του.

Σε μηνύματά του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπολσονάρου καλούσε τους Βραζιλιάνους να τον υποστηρίξουν ώστε να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο Αντάτζι, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου, αντικατέστησε πριν από έναν μήνα τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρου υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.

Εκλέγονται στο Κογκρέσο δύο γιοι του Μπολσονάρου

Πέρα από την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Μπολσονάρου μπορεί να πανηγυρίζει και για την εκλογή ενός από τους γιους του στο αξίωμα του βουλευτή με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, κέρδισε επίσης με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.

Συγκεκριμένα, ο 34χρονος Εντουάρντου Μπολσονάρου επανεξελέγη βουλευτής κατακτώντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ο 37χρονος αδερφός του, Φλάβιου Μπολσονάρου, κέρδισε επίσης με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Σημειώνεται πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει συνολικά πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μια κόρη.

Δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ

Στο μεταξύ, η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής στην πολιτεία Μίνας Ζεράις.

Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψηφοφόρων «εναντίον του PT», που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρουσέφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr